After the Two Nights Challenge

A year ago Korpijaakko threw a challenge to spend two nights every month outdoors during a year. I found this Two Nights challenge inviting and possibly good way to refresh my outdoor skills. Though I have been climbing (rock, ice and mountains) a lot lately, I haven’t done that many overnight trips.

Now, a year later, I can say that I have successfully spent 24 nights outdoors in very different places. I have been sleeping in lean-tos, goahtis, in an alpine hut, a bivy, under the open skies and also spent a night climbing an icefall. I have been hiking, climbing and riding a kicksled. I have been enjoying long exposure photography and short night sleep. I have been traveling in Northern Savonia, South Karelia, Kymenlaakso, Uusimaa and in Germany, Austria, Liechtenstein and Switzerland.

Well, what was I left with – other than pile of photos and bunch of blog posts? I found a wonderful website called Laavu.org, that shows locations of many shelters (lean-tos, goahtis and wilderness huts) in Finland. Before I didn’t have a clue how I could find any shelters without knowing the area well. Laavu.org helped me to learn more especially about the Kuopio area. I also got to know that many towns list hiking routes on their websites. Another good source of inspiration has been Retkipaikka and Ulkoilublogit that lists Finnish outdoor blogs (also ones in English and other languages).

I have never before spent a night outdoors during the winter and this experience taught me how valuable insulation a good (air) mattress and a proper sleeping bag are. Being prone to feel cold easily I was happy to learn that using the sleeping bag liner I could increase the temperature about 5°C. Usually I have a shirt or a jacket as a pillow, but now that I bought a small travel pillow I noticed that I was sleeping clearly better. Also my layering skills got better and I learned that there can never be too many wool socks.

My relationship to outdoor activities might have changed a bit during this challenge. I have done trips that took long and careful planning, but now got more grounded with the fact that one can easily go out to nearby forests. I feel more confident with my skills to dress weatherproof and that I could actually survive Finnish conditions any time of the year. All blog posts of this challenge can now be found under the Two Nights tag.

JFRM-2015-02-0472
My first winter night outdoors in February
Ensimmäinen ulkona vietetty talviyöni helmikuussa
JFRM-2015-02-0583
Lightsabre fight with Dima in a goahti in February
Valomiekkailua Diman kanssa kodalla helmikuussa
JFRM-2015-03-0031
A frozen lake under the starlight in Mikkeli in March
Järven jää tähtitaivaan alla Mikkelissä maaliskuussa
JFRM-2015-03-0102.jpg
Not the kind of Easter bunny you expected (in March)
Ei ehkä ihan sellainen pääsiäispupu kuin odotit (maaliskuussa)
JFRM-2015-04-0114.jpg
Dima is starting a fire in a goahti in April
Dima virittämässä tulta kodalla huhtikuussa
JFRM-2015-04-0478.jpg
A long exposure self-portrait by the lake Kallajärvi in April
Pitkän valotusajan omakuva Kallajärven rannalla huhtikuussa
JFRM-2015-05-0551.jpg
Trad climbing course with Adventure Partners in southern Finland in May
Adventure Partnersin vetämä trädikiipeilykurssi Etelä-Suomessa toukokuussa
JFRM-2015-06-0735.jpg
Camping without shelter near my home in June
Yöpymässä taivasalla kotini lähettyvillä kesäkuussa
JFRM-2015-06-0769.jpg
Serene landscape in Taipalsaari in June
Rauhallinen maisema Taipalsaarella kesäkuussa
JFRM-2015-07-0847.jpg
Hiking is hairy business in Haikkaanlahti in July
Karvan verran jännittävämpää vaellusta Haikkaanlahdella heinäkuussa
JFRM-2015-07-0945.jpg
An abandoned mail van near a lean-to in July
Hylätty postiauto laavun lähellä heinäkuussa
JFRM-2015-08-0291.jpg
Climbing Jubiläumsgrat with Dima in Germany in August
Kiipeämässä Jubiläumsgratia Diman kanssa Saksassa elokuussa
JFRM-2015-08-0700.jpg
The unsuccessful attempt to scale Dufourspitze in Switzerland with Dima in August
Epäonnistunut yritys valloittaa Dufourspitze Sveitsissä Diman kanssa elokuussa
JFRM-2015-09-0108.jpg
Mosquitoes say nighty night in September
Hyttyset sanovat hyvää yötä syyskuussa
JFRM-2015-09-0150.jpg
A rapid in Suovu in September
Koski Suovulla syyskuussa
JFRM-2015-10-0256.jpg
An insomniac watching Dexter in October
Uneton katselee Dexteriä lokakuussa
JFRM-2015-11-0278.jpg
Hiking over Puijo from Kuopio to Siilinjärvi in October
Vaellus Puijon yli Kuopiosta Siilinjärvelle lokakuussa
JFRM-2015-11-0582.jpg
In Pölhö island in November
Pölhön saaressa marraskuussa
JFRM-2015-11-0608.jpg
The one thing that I always take with me – my headtorch – is useful in dark November
Aina mukana kulkeva otsavalo on erityisen hyödyllinen marraskuun pimeydessä
JFRM-2015-12-2054.jpg
A view from Kuivaketvele hillfort in December
Näköala Kuivaketveleen linnavuorelta joulukuussa
JFRM-2015-12-2091.jpg
A night at the bird hide in December
Yö lintutornilla joulukuussa
JFRM-2016-01-2376.jpg
Ice and mixed climbing all night long in January
Jää- ja mixtakiipeilyä koko yön tammikuussa
JFRM-2016-02-2399.jpg
The final night near Kuopio in January
Päätösyö lähellä Kuopiota tammikuussa

Vuosi sitten Korpijaakko heitti blogissaan haasteen viettää vuoden ajan joka kuukausi vähintään kaksi yötä ulkona. Two Nights -nimellä kulkeva haaste kuulosti mielestäni houkuttelevalta ja tarpeelliseltakin virkistääkseni retkeilytaitojani. Vaikka viimevuosina olen käynyt paljon kiipeilemässä (kalliota, jäätä ja vuoria) niin yön yli kestäviä reissuja on tullut tehtyä vähemmän.

Nyt, vuoden myöhemmin, voin todeta onnistuneesti viettäneeni 24 yötä ulkona hyvin erilaisissa paikoissa. Ehdin olla yötä teltassa, laavulla, kodalla, alppimajalla, bivillä, jääputouksella sekä avoimen tähtitaivaan alla. Liikuin kävellen, kiipeillen ja potkukelkalla. Harrastin pitkän valotusajan valokuvausta ja lyhyitä yöunia. Reissasin Pohjois-Savossa, Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla sekä Saksassa, Itävallassa, Liechtensteinissa ja Sveitsissä.

Mitä tästä sitten jäi käteen muuta kuin kasa valokuvia ja sarja blogikirjoituksia? Löysin mainion sivuston nimeltä Laavu.org, jossa on listattuna Suomen laavut, kodat ja autiotuvat maakunnittain sijainteineen. En ollut aiemmin tiennyt miten muuten kuin hyvän paikallistuntemuksen kautta voisi edes löytää potentiaalisia yöpymispaikkoja. Laavu.org:in avulla oma paikallistuntemukseni etenkin Kuopion lähialueista lisääntyi huomattavasti. Opin myös, että moni kaupunki listaa sivuillaan alueillaan sijaitsevia retkeilyreittejä. Hyviä reissuinspiraation lähteitä ovat myös Retkipaikka-sivusto ja Ulkoilublogit-lista.

En ollut aiemmin yöpynyt ulkona talvella, joten opin miten suuri merkitys lämmöneristyksessä on hyvällä (ilma)patjalla sekä asianmukaisella makuupussilla. Palelemaan taipuvaisena ilahduin myös tiedosta, että käyttämällä makuupussin lakanaa voi saavuttaa noin 5°C lämpimämmät oltavat. Olen aiemmin retkeillessä käyttänyt tyynynä paitaa tai takkia, mutta huomasin omalla kohdallani nukkumismukavuuden lisääntyvän huomattavasti pikkuisella retkityynyllä. Myös kerrospukeutumistaidot kehittyivät ja opin, että talvella ulkona nukkuessa ei voi käyttää liian monia villasukkia.

Suhde retkeilyyn ehkä muuttui hieman. Olen aiemmin tehnyt pitkää suunnittelua ja valmistautumista vaativia reissuja, joten nyt sain ehkä jollain tavalla jalat maahan siltä osin, että retkeilemään pääsee ihan helposti lähellekin. Myös varmuus siitä, että osaan varustautua sään mukaan ja selviän Suomen olosuhteista ympäri vuoden kasvoi. Kaikki haasteeseen liittyvät blogikirjoitukseni ovat nyt luettavissa Two Nights -aihetunnisteen alta.

2 thoughts on “After the Two Nights Challenge

  1. Vasta nyt hoksasin tämän (kun jaoit Twitterissä). Aivan loistavaa analyysiä! Tulee kerrassaan hyvä fiilis, kun haasteesta on ilmeisesti ollut iloa ainakin iollekin.

    Itsehän mokasin vuoden 2015, mutta yritän tänä vuonna uudelleen. Toistaiseksi näyttää lupaavalta.

    Reply

    1. Julkaisin siis tämän tekstin vasta, vaikka päiväys onkin laitettu helmikuulle. Lähinnä siitä syystä, että muutama työn alla oleva teksti tulee sitten kronologisesti järkevästi. Haaste oli kirjaimellisesti haaste, koska ajan löytäminen oli toisinaan…no, haastavaa. Mutta otin asiakseni selviytyä tästä ja kaikenlaista uutta tuli opittua. Kiitos siis hyvästä haasteesta :)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.