After the Two Nights Challenge

A year ago Korpijaakko threw a challenge to spend two nights every month outdoors during a year. I found this Two Nights challenge inviting and possibly good way to refresh my outdoor skills. Though I have been climbing (rock, ice and mountains) a lot lately, I haven’t done that many overnight trips.

Now, a year later, I can say that I have successfully spent 24 nights outdoors in very different places. I have been sleeping in lean-tos, goahtis, in an alpine hut, a bivy, under the open skies and also spent a night climbing an icefall. I have been hiking, climbing and riding a kicksled. I have been enjoying long exposure photography and short night sleep. I have been traveling in Northern Savonia, South Karelia, Kymenlaakso, Uusimaa and in Germany, Austria, Liechtenstein and Switzerland.

Well, what was I left with – other than pile of photos and bunch of blog posts? I found a wonderful website called Laavu.org, that shows locations of many shelters (lean-tos, goahtis and wilderness huts) in Finland. Before I didn’t have a clue how I could find any shelters without knowing the area well. Laavu.org helped me to learn more especially about the Kuopio area. I also got to know that many towns list hiking routes on their websites. Another good source of inspiration has been Retkipaikka and Ulkoilublogit that lists Finnish outdoor blogs (also ones in English and other languages).

I have never before spent a night outdoors during the winter and this experience taught me how valuable insulation a good (air) mattress and a proper sleeping bag are. Being prone to feel cold easily I was happy to learn that using the sleeping bag liner I could increase the temperature about 5°C. Usually I have a shirt or a jacket as a pillow, but now that I bought a small travel pillow I noticed that I was sleeping clearly better. Also my layering skills got better and I learned that there can never be too many wool socks.

My relationship to outdoor activities might have changed a bit during this challenge. I have done trips that took long and careful planning, but now got more grounded with the fact that one can easily go out to nearby forests. I feel more confident with my skills to dress weatherproof and that I could actually survive Finnish conditions any time of the year. All blog posts of this challenge can now be found under the Two Nights tag.

Spent my first winter night outdoors at Isosaari in Mikkeli and it was freezing cold
I was happy to get my friend Dima to join me for a night at the Hiekkoniemi shelter in Nilsiä
In March I gave another try to the freezing conditions of Isosaari in Mikkeli
Patteripolku shelter was not exactly meant for overnight stays
In April Dima joined me for a night at the Kivelä shelter
First time visiting in Sorsasalo near Kuopio
In May me and Dima attended the trad climbing course and spent two nights together in a tent
The next night we had a room with a view
Sleeping underneath the stars in June near my home
Soukkionlampi shelter wasn’t necessary meant for overnight stays, but very cosy still
In July I hiked the Haikkanlahti Trail in Taipalsaari and kept finding ticks from my pants throughout the night
Strange bedfellows or sleeping underneath the wind mills in Ilottula
In August we headed to the Alps and climbed my dream route – the Jubiläumsgrat in Germany – and spent the night at the Bivouac on the ridge
Another unique location – the Monte Rosa Hütte in Switzerland
The most post-apocalyptic shelter of this challenge – the notorious Vuorinen shelter
Extempore trip to the Suovu shelter in September
In October I paid another visit to my favourite shelter in Sorsasalo
On Halloween I decided to walk from Kuopio to Siilinjärvi because why not!
Near Kuopio my nightly adventure got an unexpected turn, when I met someone who lived at the shelter
In November I did another visit to Suovu
Under the stars at the ancient hillfort in Kuivaketvele
December ends at a bird hide
One of a kind nocturnal ice climbing trip in January
The last night of the #TwoNights challenge near Kuopio

Vuosi sitten Korpijaakko heitti blogissaan haasteen viettää vuoden ajan joka kuukausi vähintään kaksi yötä ulkona. Two Nights -nimellä kulkeva haaste kuulosti mielestäni houkuttelevalta ja tarpeelliseltakin virkistääkseni retkeilytaitojani. Vaikka viimevuosina olen käynyt paljon kiipeilemässä (kalliota, jäätä ja vuoria) niin yön yli kestäviä reissuja on tullut tehtyä vähemmän.

Nyt, vuoden myöhemmin, voin todeta onnistuneesti viettäneeni 24 yötä ulkona hyvin erilaisissa paikoissa. Ehdin olla yötä teltassa, laavulla, kodalla, alppimajalla, bivillä, jääputouksella sekä avoimen tähtitaivaan alla. Liikuin kävellen, kiipeillen ja potkukelkalla. Harrastin pitkän valotusajan valokuvausta ja lyhyitä yöunia. Reissasin Pohjois-Savossa, Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla sekä Saksassa, Itävallassa, Liechtensteinissa ja Sveitsissä.

Mitä tästä sitten jäi käteen muuta kuin kasa valokuvia ja sarja blogikirjoituksia? Löysin mainion sivuston nimeltä Laavu.org, jossa on listattuna Suomen laavut, kodat ja autiotuvat maakunnittain sijainteineen. En ollut aiemmin tiennyt miten muuten kuin hyvän paikallistuntemuksen kautta voisi edes löytää potentiaalisia yöpymispaikkoja. Laavu.org:in avulla oma paikallistuntemukseni etenkin Kuopion lähialueista lisääntyi huomattavasti. Opin myös, että moni kaupunki listaa sivuillaan alueillaan sijaitsevia retkeilyreittejä. Hyviä reissuinspiraation lähteitä ovat myös Retkipaikka-sivusto ja Ulkoilublogit-lista.

En ollut aiemmin yöpynyt ulkona talvella, joten opin miten suuri merkitys lämmöneristyksessä on hyvällä (ilma)patjalla sekä asianmukaisella makuupussilla. Palelemaan taipuvaisena ilahduin myös tiedosta, että käyttämällä makuupussin lakanaa voi saavuttaa noin 5°C lämpimämmät oltavat. Olen aiemmin retkeillessä käyttänyt tyynynä paitaa tai takkia, mutta huomasin omalla kohdallani nukkumismukavuuden lisääntyvän huomattavasti pikkuisella retkityynyllä. Myös kerrospukeutumistaidot kehittyivät ja opin, että talvella ulkona nukkuessa ei voi käyttää liian monia villasukkia.

Suhde retkeilyyn ehkä muuttui hieman. Olen aiemmin tehnyt pitkää suunnittelua ja valmistautumista vaativia reissuja, joten nyt sain ehkä jollain tavalla jalat maahan siltä osin, että retkeilemään pääsee ihan helposti lähellekin. Myös varmuus siitä, että osaan varustautua sään mukaan ja selviän Suomen olosuhteista ympäri vuoden kasvoi. Kaikki haasteeseen liittyvät blogikirjoitukseni ovat nyt luettavissa Two Nights -aihetunnisteen alta.

2 thoughts on “After the Two Nights Challenge

  1. Vasta nyt hoksasin tämän (kun jaoit Twitterissä). Aivan loistavaa analyysiä! Tulee kerrassaan hyvä fiilis, kun haasteesta on ilmeisesti ollut iloa ainakin iollekin.

    Itsehän mokasin vuoden 2015, mutta yritän tänä vuonna uudelleen. Toistaiseksi näyttää lupaavalta.

    1. Julkaisin siis tämän tekstin vasta, vaikka päiväys onkin laitettu helmikuulle. Lähinnä siitä syystä, että muutama työn alla oleva teksti tulee sitten kronologisesti järkevästi. Haaste oli kirjaimellisesti haaste, koska ajan löytäminen oli toisinaan…no, haastavaa. Mutta otin asiakseni selviytyä tästä ja kaikenlaista uutta tuli opittua. Kiitos siis hyvästä haasteesta :)

Comments are closed.