Leave No Sausage

I have mentioned before that I tend to avoid lean-tos that are close to the town, because someone might be living there. Still I was interested to visit the Iso-Valkeinen lean-to and thought that I could take my chances with it on the last trip of my Two Nights challenge. From Kallantie there comes a nice little trail over a narrow strip of land to a small peninsula where the lean-to is located.

It seems like the place might be mostly used by families with children and the residents of the nearby hotel, since it’s very easy to get there. There was no doubt that the lean-to is a popular place to grill some sausage, because I found an almost full pack of sausage on the bench. I had no way of knowing if it had been there for an hour or a week and I didn’t dare to test what it would do to my stomach.

I keeled over with my sleeping bag to the lean-to, but I can’t call this the most serene place to sleep. The constant noise of the traffic reminds you that you are not that far from the civilisation. The view over the Iso-Valkeinen pond is still nice and you can see all way to the Puijo tower.

Olen maininnut aiemminkin vältteleväni asutuksen lähellä sijaitsevia laavuja, koska siellä saattaa olla asukkaita. Olin kuitenkin katsellut jokusen kerran kartalta Iso-Valkeisen laavua ja ajattelin sen soveltuvan Two Nights -haasteen viimeiseksi yöpaikaksi. Kallantieltä tulee hauska pieni polku kapeaa maakaistaletta pitkin pikkuiseen niemeen, jossa laavu sijaitsee.

Paikka on helppokulkuisuutensa vuoksi mitä ilmeisimmin lapsiperheiden ja läheisen hotellin asukkaiden suosiossa. Laavun käytöstä makkaranpaistopaikkana ei itseasiassa jäänyt epäilyksiä, koska löysin paikalta lähes täyden paketin makkaraa. En kuitenkaan tiennyt oliko se lojunut laavulla tunnin vai viikon, joten en uskaltautunut kokeilemaan ruuansulatukseni sietokykyä.

Kellahdin makuupusseineni laavun perälle, mutta kovin rauhaisa nukkumapaikka Iso-Valkeisen laavu ei ole – läheltä kulkevat tiet muistuttavat metelillään, ettei aivan luonnon keskellä olla. Maisemansa puolesta paikka on kuitenkin mukava ja lammen yli tarjoutuu kaunis näkymä Puijolle.