JetBoil Flash PCS

While hiking, I used to be using the classic from Sweden – alcohol-burning Trangia – to cook my meals. Now I wanted to give a chance to a slightly more effective gas stove, because I rarely need to use my portable stove in very cold temperatures. I got enchanted by the all-in-one idea of JetBoil (and the fancy look to tell the truth), while I was looking through my options. JetBoil claims its device makes the water boil faster than others (0,5 l / 2 cups in 2,5 min), which would naturally reduce the gas consumption. There are few different size JetBoils available – for a single person I thought that Flash PCS (with its 1 l / 32 oz cup and total weight of 400 g / 14 oz without the gas) would be perfect.

JetBoil Flash PCS (Personal Cooking System) comes with a cup and its neoprene sock, the actual stove, a fuel canister stabilizer, a pot support, a lid for the cup and a bottom cover/measuring cup. The stove has a button igniter and a wire loop that adjusts the burner. JetBoil recommends their own gas, but all gas cartridges with the normal screw thread fit the stove. At least in Finland most of the gas seems to be that same propane-isobutane-butane mixture. Small (100 g / 3,5 oz) gas cartridge fits inside the cup with the stove. Even though the volume of the cup is 1 l (32 oz), it has a “max safe fill” line inside that allows 0,5 l (2 cups) of water. I don’t know if it should be taken seriously or not. It might be to avoid the charges from backpackers who’ve burned themselves with boiling water. The bottom cover of the cup serves also as a measuring cup of 250 ml (1 cup). The folding fuel canister stabilizer is not perfectly frustration-free on the first try, but its sticky feet should keep the whole shebang standing pretty nicely. The see-through lid and the neoprene sock for the cup serve as insulation. The neoprene sock has also a heat indicator that might be there for the sake of the novelty. I think the pot supporter is not needed, of one uses the actual cup. This one was also bought from the fine people of Varuste.net and it cost me 109 € as a VIP-customer, normal price is 129 €.

Olen aiemmin retkeillessäni käyttänyt ruuanlaittoon ruotsalaisklassikkoa – spriipolttimella lämpiävää Trangiaa. Halusin kuitenkin kokeilla hieman tehokkaampaa kaasukeitintä, koska minulla ei ole vielä ollut tarvetta kokkailla kovilla pakkasilla. Tarjontaan tutustuessani viheätyin JetBoilin keittimien all-in-one -periaatteeseen (ja rehellisyyden nimissä myös kauniimpaan ulkomuotoon). JetBoil markkinoi laitettaan nopealla keittoajalla (puoli litraa vettä 2,5 min), joka luonnollisesti säästää myös kaasua. JetBoilin keittimiä on saatavalla muutamassa eri koossa – yhden hengen tarpeisiin sopivaksi koin Flash PCS:n, jonka kuppi on tilavuudeltaan 1 l ja koko laitteen paino (ilman kaasua) 400 g.

JetBoil Flash PCS:n (Personal Cooking System) mukana tulee kuppi ja sitä suojaava neopreenisukka, itse keitin, kaasupullon tuki, kattilatuki, kupin kansi ja pohjan suoja/mittakuppi. Keittimessä on sytytyspainike ja kaasun säädin. JetBoil suosittelee omaa kaasuaan, mutta kaikki normaalikierteellä olevat kaasut sopivat keittimeen ja ainakin suomalaisten kauppojen tarjonta vaikuttaisi olevan samaa propaani-isobutaani-butaani -seosta. Pienen (100 g) kaasusäiliön voi pakata keittimen osien kanssa kupin sisälle. Vaikka kupin tilavuus on 1 l, sen sisällä oleva “max safe fill” -raja sallii kuppiin laitettavan puoli litraa vettä. En tiedä onko tällä mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Viiva on ehkä tehty estämään kiehuneella vedellä itsensä polttaneiden retkeilijöiden oikeusjutut. Kupin pohjaa suojaava muovikippo toimii myös 250 ml mitta-astiana. Taiteltava kaasupullon tuki ei ole ensikokemalta täysin turhautumista vapaata muotoilua, mutta jalkojen alla olevat tahmeat tassut luultavasti pitävät tuen hyvin paikallaan maassa. Kupin läpinäkyvä suojakansi ja neopreenisukka toimivat eristeenä pitäen veden lämpimänä. Neopreenisukassa on myös lämpöindikaattori, jonka arvo on ehkä lähinnä viihteellinen. Kattilatukea ei ymmärtääkseni tarvitse, jos käyttää astiana vain mukana tulevaa kuppia. Tämänkin hankinnan tein Varuste.netistä, VIP-hintana 109 €, normaalisti 129 €.