Therm-a-Rest NeoAir All Season

After suffering from freezing conditions with my poorly insulating mattress last time, I decided that my next new gear would be a good air mattress. Foam pads are light weight, durable and ready-to-use, but bulky and have poor insulating qualities. Everyone should choose their mattress using their own criteria, but I’d like to share which things were important part of my decision making. I noticed that many outdoor forums suffer from bunch of squabbling know-it-alls and more analytical information can be found from blogs. Being a pint-sized person I freeze easily. That’s why it’s important for me that my mattress has good insulation qualities. Like every hiker, I appreciate things to be light weight, though I’m not ultra lite enthusiast. Air mattress needs to be durable, because a small hole makes it good for nothing. I plan to use my mattress long periods of time, so comfort is not insignificant either.

I was more convinced of the good price/quality ratio of Therm-a-Rest than Exped, after reading some long term reviews of the products made by these two major manufacturers. The most useful mattress comparison chart I found from OutdoorGearLab (includes also full reviews of every mattress) with scores for warmth, comfort, durability, weight and packed size. Top three was Xtherm, Xlite and All Season from Therm-a-Rest NeoAir -collection. Xlite had clearly lower R-value (3,2) that measures insulation quality than All Season (4,9) and Xtherm (5,7). That alone dropped Xlite out even though it was the lightest one. The choice between Xtherm and All Season was dictated by the slightly better comfort and 50 € lower price of All Season. It meant 100 g (3,5 oz) more weight and slightly smaller R-value compared to Xtherm (good review on Hiking in Finland). All Season is available in three sizes: medium (51 x 168 cm / 20 x 66 in) is only 30 g (1 oz) lighter than regular (51 x 183 cm / 20 x 72 in), but regular is 170 g (6 oz) lighter than large (63 x 196 cm / 25 x 77 in). I voted for comfort and bought 540 g (1 lb 2 oz) weighing regular even though medium might have been big enough.

My mattress arrived today and I was able to examine it indoors. Therm-a-Rest NeoAir All Season Regular is really small and is only a wee bit heavier than my old foam pad. It comes with a small pump (that uses two AAA batteries), which inflates the mattress in three minutes. A few puffs after that will make the mattress more solid. It’s a matter of preference if you like to carry the 65 g (2,3 oz) pump. The mattress can be inflated quicker using your own lungs, but the manufacturer doesn’t recommend it in sub zero temperatures. The moisture might damage the internal structures of the mattress when it freezes. Surface material feels quite nice, but mattress keeps rustling like a bag of potato chips when you move. I think the sound is caused by the materials that reflect back the body heat. All Season comes with a repair kit and a thin pack sack, which I found to be way too virgin (or then I didn’t roll the mattress properly). Deflating and rolling the mattress took me about four minutes. I paid 151,20 € as a VIP customer of Varuste.net, the regular price being 168 €. I’ll be able to test the mattress this week and I will surely write how it works outdoors. And time will tell how long it lasts.

Paleltuani viimereissulla huonosti eristävän patjan takia päätin seuraavan varustehankinnan olevan kunnollinen ilmapatja. Solumuovipatjat ovat kevyitä, kestäviä ja heti käyttövalmiita, mutta kookkaita ja huonosti eristäviä verrattuna ilmapatjoihin. Patjavalinta kannattaa tehdä omien kriteeriensä mukaan, mutta kerron mitkä asiat vaikuttivat hankintapäätökseen omalla kohdallani. Huomasin vaellusfoorumeiden kärsivän usein besserwissereiden kinastelusta ja analyyttisempaa tietoa löytyvän helpommin blogeista. Olen pienikokoinen ja palelen melko helposti. Siten minulle oli tärkeää, että patjan lämmöneristyskyky on hyvä. Tämän lisäksi arvostan jokaisen retkeilijän tapaan keveyttä, mutta en ole grammanviilaaja. Ilmapatjan on hyvä olla myös kestävä, koska rikkinäinen patja on yhtä tyhjän kanssa. Tavoitteena on käyttää patjaa pitkiäkin aikoja kerrallaan, joten mukavuustekijätkään eivät ole poissa laskuista.

Luettuani joitain pidemmän aikavälin käyttäjäkokemuksia kahden suuren valmistajan patjoista Therm-a-Rest vaikutti hinta-laatu -suhteeltaan Expediä paremmalta. OutdoorGearLabin sivuilla oli minulle hyödyllisin patjavertailu (myös patjakohtaiset arvostelut), jossa on pisteytetty valintakriteerit (lämpö, mukavuus, kestävyys, paino ja pakkauskoko) erikseen. Kolmen kärjessä ovat Therm-a-Restin NeoAir-sarjan Xtherm, Xlite ja All Season. Lämmöneristyskykyä mittaava R-arvo on Xlitellä selkeästi alhaisempi (3,2) kuin All Seasonilla (4,9) ja Xthermillä (5,7), joten jätin ensinmainitun keveydestään huolimatta pois laskuista. Valinnan Xthermistä All Seasoniin käänsi jälkimmäisen hieman korkeammat mukavuuspisteet ja noin 50 € hintaero. All Seasonin valinta tarkoitti siis hieman huonompaa eristyskykyä ja noin 100 g lisää painoa verrattuna Xthermiin (Xthermistä on hyvä arvostelu Hiking in Finlandin sivuilla). All Season on saatavilla kolmessa koossa, jossa mediumin (51 x 168 cm) ja regularin (51 x 183 cm) painoero on vain 30 g, mutta regularin ja largen (63 x 196 cm) painoero on jo 170 g. Siten valitsin 540 g painavan regularin mukavuusperustein, vaikka mediumkin olisi ehkä riittänyt.

Patja saapui tänään ja pääsin tutkimaan sitä nyt sisätiloissa. Therm-a-Rest NeoAir All Season Regular menee todellakin pieneen tilaan ja painaa vain hieman enemmän kuin vanha solumuovipatjani. Mukana tulee pieni patterikäyttöinen (kaksi AAA-paristoa) pumppu, joka kolmessa minuutissa täyttää patjan melko täyteen. Sen jälkeen patjan saa napakaksi parilla puhalluksella. Noin 65 g painavan pumpun tarpeellisuus on mieltymyskysymys. Patja täyttyy varmasti nopeammin puhaltamalla, mutta pakkasella valmistaja ei sitä suosittele hengitysilman kosteuden voidessa jäätyä patjan sisällä. Pinta on hyvin miellyttävän tuntuinen ihoa vasten, mutta patjan sisältö rapisee kuin sipsipussi asentoa vaihtaessa. Äänen aiheuttaa ilmeisesti patjan sisällä olevat kehonlämpöä takaisin heijastavat materiaalit. Mukana tulee myös paikkaussetti sekä ohut suojapussi patjalle, joka oli kokonsa puolesta turhan neitseellinen tai sitten olin rullannut patjan huonosti. Tyhjentämiseen ja rullaamiseen minulta meni noin neljä minuuttia. Hintaa ostokselle tuli 151,20 € Varuste.netin VIP-asiakkaana, tavallinen hinta on 168 €. Testaukseen ilmapatja pääsee tällä viikolla ja kirjoitan varmasti jatkossa miltä se vaikuttaa käytössä ja aika näyttää kuinka pitkään patja kestää.