Day 130: Zero in Fort Montgomery

0 km (0 miles)
1403.8 / 2189.8 miles
Bear Mountain Bridge Motel, Fort Montgomery, NY

I slept in. And really slept in, not just, for example, until eight. I got breakfast from Bagel Café across the street and prepared for a paper war.

I have a ten-year visa for the USA, but when I arrived my passport was stamped with permission to stay for six months. This is a common practice. Because I came into the USA early, already in February, to have time to prepare and get over jet lag, my time is running out. My options are to leave the country or apply for an extension.

I could of course easily, for example swing over to Canada for a few days when I reach Vermont, and then return, but this can’t be recommended because it too blatant. Then I could be faced with not being allowed back into the USA at all.

So I’m applying for an extension, and it’s just as numbing of a bureaucratic process as applying for the visa itself. The nine page long application asks once again if I have taken part in genocide, and no, this has not changed in the last six months. Additionally applying for an extension costs $370. Which is ridiculous, when applying for the visa itself is only $140. Oh, and the payment can only be made by check of money order.

I spent my zero filling out the application, figuring out what attachments I needed (arrival record I-94, and proof of assests) and learn how and where to obtain a money order. I got the form ready aside from the attachments, so I decided to finish up the project when I got into the next city that had a library (so I could print the attachments). A money order can be purchased at the post office, Walmart, 7 Eleven, and several other places. I thought the post office would be the best option, as these are marked in the guidebook.

After thoroughly melting my brains with this stuff I went to ask after my mail. To my surprise the owners of the motel said that they had not gone to the post office today. I was quite astonished, because the husband had just yesterday promised me that he would go to the post office today. I was even more astonished when both began to scold me that I should have mentioned it sooner. I couldn’t argue because the whole situation caught me off guard and so absurd. The husband said, a bit incensed, that he would go first thing in the morning.

I washed my clothes by hand in the sink, because the town didn’t have a laundromat. Later when I saw a familiar hiker, Honey Badger, I learned that I could have washed my laundry at the motel. It would have just had to have been asked about separately, as it is not mentioned anywhere.

I had dinner again at Barnstormer BBQ. Partly because the service had been so good, and partly because there weren’t any other places nearby. This time I picked a salmon salad, which absolutely surprised me with how filling and delicious it was. When I returned to the motel I packed my things in their dry sacks, but I couldn’t pack my pack because I hadn’t gotten my box. I guessed that the morning was going to be rushed.

Nukuin pitkään. Ja siis oikeasti pitkään, enkä esimerkiksi kahdeksaan. Hain aamupalan kadun toiselta puolelta Bagel Cafesta ja valmistauduin paperisotaan.

Minulla on kymmenen vuoden viisumi Yhdysvaltoihin, mutta maahan tullessani passiini lyötiin leima, joka sallii oleskelun puoleksi vuodeksi. Tämä on yleinen käytäntö. Koska tulin Yhdysvaltoihin hyvissä ajoin jo helmikuussa ehtiäkseni rauhassa valmistautua ja toipua jet lagista, alkaa aikani loppua kesken. Vaihtoehtoina on joko lähteä maasta tai hakea jatkoaikaa.

Voisin toki helposti esimerkiksi Vermontiin päästyäni pyörähtää päivän Kanadassa ja palata sitten takaisin, mutta tätä ei suositella, koska se on turhan ilmiselvää. Silloin voisi olla, ettei takaisin Yhdysvaltoihin enää päästettäisikään.

Siispä haen jatkoaikaa ja se on yhtä puuduttava byrokraattinen prosessi kuin viisuminkin hakeminen. Yhdeksänsivuisessa lomakkeessa kysytään taas kerran olenko osallistunut kansanmurhaan ja ei, sen asian laita ei ole ehtinyt muuttua tämän puolen vuoden aikana. Lisäksi jatkoajan hakemisesta pitää maksaa $370. Mikä on aivan naurettavaa, kun viisumin hakeminen maksaa vain $140. Niin ja maksunhan voi suorittaa vain shekillä tai money orderilla, joka on shekin tapainen maksuväline.

Vietin lepopäivääni täytellen hakemusta, selvittäen mitä liitteitä tarvitsen (maahantulolomakkeen ja todisteen varallisuudesta) sekä opiskellen miten ja missä tehdään money order. Sain lomakkeet liitteitä vaille valmiiksi, joten päätin hoitaa projektin loppuun tullessani seuraavaan kaupunkiin, jossa on kirjasto (voidakseni tulostaa liitteet). Money orderin voi tehdä postissa, Walmartissa, 7 Elevenissä ja joissain muissakin paikoissa. Ajattelin postin olevan paras vaihtoehto, koska niiden sijainnit löytäisin opaskirjasta.

Saatuani aivoni täysin sulaneeseen tilaan näitä asioita selvitettyäni lähdin kyselemään postipakettini perään. Yllätyksekseni motellin omistajapariskunta kertoi, etteivät olleet käyneet tänään postissa. Olin hyvin hämmästynyt, koska mies oli juuri eilen minulle luvannut käydä postissa. Vielä hämmentyneemmäksi tulin, kun molemmat alkoivat sättiä minua, että minun olisi pitänyt mainita asiasta aiemmin. En osannut edes väittää vastaan, koska tilanne oli niin yllättävä ja absurdi. Mies sanoi vähän tuohtuneena, että hän hakee sen sitten huomenna heti aamulla.

Pesin vaatteeni nyrkkipyykkinä lavuaarissa, koska kylässä ei ollut kolikkopesulaa. Myöhemmin nähdessäni tutun vaeltajan, Honey Badgerin, sain kuitenkin selville, että motellilla olisi voinut pestä pyykkiä. Sitä olisi vain pitänyt ymmärtää kysyä erikseen, koska missään sitä ei mainittu.

Kävin illallisella taas Barnstormer BBQ:ssa. Osittain siksi, että palvelu olin ollut niin hyvää ja toisaalta siksi, ettei muita paikkoja ollut lähellä. Tällä kertaa otin lohisalaatin, joka suorastaan yllätti ruokaisuudellaan ja herkullisuudellaan. Palatessani motellille pakkasin tavarat kuivasäkkeihinsä, mutta en voinut pakata reppua, koska en ollut saanut postipakettiani. Arvasin, että aamusta tulisi kiireinen.

One thought on “Day 130: Zero in Fort Montgomery

  1. […] my visa. Although I have a ten year visa, I’m allowed to stay only six months in one visit. I had applied for extension of stay already in July, but in spite of paying the $370 fee I never got any verdict. The only answer to my application was […]

Comments are closed.