Day 95: Sky Meadows

21,81 km (13.6 miles)
993.4 / 2189.8 miles
Rod Hollow Shelter, VA

If I went directly east, I would eventually hit Washington DC. And it’s hard to miss. The continuous air traffic flowed over me today and yesterday, and now I feel like I’ve camped right under the approach to Dulles. I’ve also heard a lot of helicopters.

I walked to Manassas Gap Shelter in the morning to get water and to use the facilities. As I filtered water into my bladder it started to rain gently. I pulled the cover on my pack but didn’t put on my rain gear because only very little of the rain came through the thick leaf cover, and I was already sweating. As I hiked the rain increased and eventually I had to pull out the rain gear anyway. Luckily it didn’t last long, and even though it was still humid, the rain brought lower temperatures with it.

Part of today’s hike on the AT went through Sky Meadows State Park. Camping in the area is restricted, but it was only a small stretch. The terrain is meadows as the name calls for, and as such easy to travel. With the rain the trail was muddy though, and my pant legs were muddy along with it.

I listened to Yle’s 12 dictators series as I hiked today, which talks about Mao, as well as North Korea’s Kims and Cambodia’s Pol Pot. A huge contrast is created in the middle of the forest while thinking about why some people are so power hungry. And on the other had it creates an appreciation that I can just go on here, free.

Total time: 01:30:00

Jos lähtisin suoraan kohti itää, saapuisin ennen pitkää Washington DC:n. Eikä sitä voi olla huomaamatta. Eilen ja tänään ylitseni on kulkenut jatkuva lentoliikenne ja nyt tunnun telttailevan suoraan Dullesin lähestymisreitin alla. Myös helikopterin ääniä on kuulunut paljon.

Kävelin aamulla Manassas Gap Shelterille hakeakseni vettä ja käyttääkseni mukavuuslaitosta. Suodattaessani vettä juomarakkoon alkoi sataa hiljalleen. Vedin repun päälle suojan, mutta en pukenut sadevaatteita, koska vain vähän sateesta tuli tiiviin lehtikatoksen läpi ja minulla oli muutenkin hiki. Vaeltaessani eteenpäin sade koveni ja lopulta täytyi kuitenkin kaivaa sadevarusteet esiin. Sade ei onneksi kestänyt kovin kauan ja vaikka ilma oli yhä kostea, helpotti se kuumuutta hieman.

AT kulki tänään osittain Sky Meadows State Parkin läpi. Telttailua alueella on rajoitettu, mutta kyseessä on vain lyhyt pätkä AT:lla. Maasto on nimen mukaisesti niittyä ja siten helppokulkuista. Sateen myötä polku oli tosin mutainen ja housujen lahkeet sen mukaisessa kunnossa.

Kuuntelin päivän aikana vaeltaessani Ylen 12 diktaattoria -sarjaa, jossa kerrotaan niin Maosta, Pohjois-Korean Kimeistä kuin punakhmerien Pol Potista. Metsän keskellä vaeltaessa syntyy hurja kontrasti ajatellessa miksi jotkut ihmiset ovat niin vallanhaluisia. Ja toisaalta arvostaa sitä, että minä voin vain mennä täällä, vapaana.