Day 93: Front Royal Terrapin Station Hostel

15,35 km (9.5 miles)
965.9 / 2189.8 miles
Front Royal Terrapin Station Hostel, Chester Gap, VA

I remember some hikers saying yesterday that getting up in the morning has become harder. I’ve also noticed this over the last few days and I suspect this to be sending a message of needing rest. I’ve also slept poorly the last few nights, so that also affects the mornings.

I had decided to hike about 10 miles to a hostel on the edge of Shenandoah National Park. So a slow morning didn’t cause any problems and I was the last to leave the shelter. The weekend had once again called out the day hikers, and they came at me in long queues.

As I started my descent from Marshall Mountain I noticed something in the bushes at the edge of my field of vision. As I turned I saw a bear staring at me about ten meters away. We looked at each other and my brain registered the situation somewhat slowly. The bear was very teddy-like in its beautiful black coat. I continued on slowly past the bear and it seemed quite disinterested in my presence.

I got a bit further down the hill, when I saw a completely unexpected traveler on the trail ahead of me. A fairly sizeable tortoise was dragging along the AT and pulled its head in its shell when I arrived. I have never seen a tortoise in the wild and truth be told I had not expected to see one in the middle of the forest. Especially when there isn’t any kind of a stream or wetland nearby.

The days animal parade wasn’t over yet, though, because after walking about a hundred meters from the tortoise something moved in the undergrowth causing me to jump. At the same time I started hearing a rattling from the ground. As I searched the brush for the source I realized what I was going to see: a rattle snake. A sizeable snake was coiled up and rattling its tail in annoyance.

In the afternoon I arrived at the north end of Shenandoah National Park and took a side trail toward Front Royal Terrapin Station Hostel. Only a half a mile away, the hostel proved to be a clean, comfortable, and functional entity. Since I was the first to arrive I could take my time in the shower and washing my clothes. Later in the evening I was joined by Day Pack who is on his fourth through hike. The owner of the Hostel took us to the grocery store in Front Royal later in the evening.

Tomorrow I will return momentarily to Shenandoah so that I can exit it via the AT. Then I will be looking at my last days in Virginia. I have started to excitedly anticipate besting this state and move on to West Virginia, and through Maryland to Pennsylvania.

Total time: 21:30:48

Muistan jonkun vaeltajista sanoneen eilen, että aamulla herääminen on tullut vaikeammaksi. Olen myös itse huomannut saman lähipäivinä ja epäilen tämän viestivän levon tarpeesta. Olen myös nukkunut huonosti pari edellistä yötä, joten se varmasti tuntuu aamuissa.

Olin päättänyt vaeltaa noin 10 mailia Shenandoahin kansallispuiston laidalla olevalle hostellille. Niinpä hidas aamu ei aiheuttanut ongelmia ja lähdin shelteriltä viimeisenä. Viikonloppu oli taas houkutellut päivävaeltajat esiin ja heitä tuli vastaan pitkinä jonoina.

Lähtiessäni laskeutumaan Marshall Mountainilta huomasin jotain puskassa näkökenttäni laidalla. Kääntyessäni katsomaan näin karhun tuijottamassa minua noin kymmenen metrin päästä. Katsoimme toisiamme ja aivoni rekisteröivät tilannetta jotenkin hitaasti. Karhu oli juuri sellainen pehmonallen näköinen kauniissa mustassa turkissaan. Jatkoin matkaani hitaasti karhun ohi ja se vaikutti melko välinpitämättömältä läsnäolostani.

Ehdin kulkea tovin alamäkeen, kun näin polulla edessäni täysin odottamattoman kulkijan. Melko iso kilpikonna raahusti pitkin AT:ta ja veti päänsä kilven sisään tullessani kohdalle. En ole koskaan nähnyt kilpikonnaa luonnossa ja en totta puhuen kyllä odottanut näkeväni sellaista keskellä metsää. Etenkään kun lähellä ei ollut mitään puroa tai kosteikkoa.

Päivän eläinkavalkadi ei ollut vielä päätöksessään, koska kuljettuani vain noin sata metriä kilpikonnasta jokin liikahti yllättäen aluskasvustossa aivan polun vieressä saaden minut säpsähtämään. Samalla maan tasalta alkoi kuulua rahiseva ja koliseva ääni. Katseeni hakiessa kohdetta kasvien seasta tiesin mitä tulisin siellä näkemään: kalkkarokäärmeen. Kookas käärme makasi kerällä ja kalisti närkästyneenä häntäänsä.

Iltapäivällä saavuin Shenandoahin kansallispuiston pohjoispäätyyn ja lähdin sivupolkua pitkin kohti Front Royal Terrapin Station Hostellia. Vain puolen mailin päässä oleva hostelli osoittautui hyvin siistiksi, mukavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Ollessani ensimmäinen paikalla sain kaikessa rauhassa käydä suihkussa ja pestä pyykkini. Myöhemmin iltapäivällä seuraan liittyi neljättä läpivaellustaan tekevä Day Pack. Hostellin omistaja käytti meidät illalla ruokakaupassa Front Royalissa.

Huomenna palaan vielä hetkeksi Shenandoahiin poistuakseni sieltä AT:a pitkin. Sen jälkeen edessä ovat viimeiset päivät Virginiassa. Olen alkanut jo innolla odottaa saavani selättää tämän osavaltion ja siirtyä Länsi-Virginian ja Marylandin kautta Pennsylvaniaan.