Day 101: Rocky Mountain

22,33 km (13.9 miles)
1079.5 / 2189.8 miles
Rocky Mountain Shelters, PA

I got up taking my time because I knew today didn’t need to be like yesterday. In order to make it to the AT’s midpoint Monday evening I would have to do two 14-15 mile days.

The morning was hot, unbearably hot. 85°F plus, and the humidity brought the sweat to my skin in an instant. I took a lunch break during the afternoon’s hottest period at Tumbling Run Shelter and topped off my water supply. Ahead would be an uphill climb which wasn’t very long or steep, but I knew ascending in this weather would require lots to drink.

I had planned to spend the night at Rocky Mountain Shelter on the other side of the hill, and had calculated my water based on that. At some point on the way I looked at my guidebook closer and was not so pleasantly surprised to see it said the water to be a half a mile away from the shelter. An extra mile for water. I started to ponder if my water would last if I went a little bit beyond the shelter, and get to the next water spot the following morning. This seemed like a possibility, but not such a great idea, because in the heat it’s really miserable to hike while conserving water. I still thought about possibly bypassing the shelter.

Later I thought I should also check the Guthook’s app for information about water sources, because sometimes the guidebook and the app give differing information, and neither has all the water sources. Turned out that the shelter is 0.2 miles from the AT, and the water was 0.2 miles from the shelter. From the guidebook I had gotten the impression that the shelter was 0.2 miles off the trail and the water 0.5 miles further. This new information sounded much better, so I decided to stay with my original plan and go to Rocky Mountain Shelter.

To my surprise the two shelters were both empty, and there was no one in the tent spaces. Maybe everyone else had made the same interpretation about the water as I had and decided to pass the shelter.

The morning would have an early wake up and a bit over 15 miles to the AT’s midpoint. From there my relatives will come pick me up and take me to their place for two well deserved rest days. And I am not going to look for anything to drink anywhere further than the refrigerator.

Total time: 01:00:27

Heräilin kaikessa rauhassa, koska tiesin ettei tänään olisi tarvetta tehdä eilisen kaltaista pitkää päivää. Saavuttaakseni AT:n puolivälin maanantai-iltana olisi nyt edessä kaksi 14-15 mailin päivää.

Aamu oli kuuma, sietämättömän kuuma. Lämmintä oli yli 30 astetta ja kosteus sai hien pintaan hetkessä. Pidin lounastauon Tumbling Run Shelterillä iltapäivän kuumimmalla hetkellä ja täydensin vesivarastojani. Edessä olisi ylämäki, joka ei ollut hirveän pitkä tai jyrkkä, mutta tiesin sen nousemisen vaativan tällä kelillä paljon juotavaa.

Ajattelin yöpyä mäen toisen puolen rinteessä olevalla Rocky Mountain Shelterillä ja olin laskenut vesimääräni sen mukaisesti. Jossain matkan varrella katsoin tarkemmin opaskirjaa ja ei niin iloiseksi yllätykseksi siellä mainittiin veden olevan puolen mailin päässä shelteriltä. Ylimääräinen maili vettä varten. Aloin pohtia riittäisikö veteni, jos jatkaisinkin matkaa hieman shelterin ohi ja pääsisin huomenna aamupäivällä seuraavalle vedelle. Tämä tuntui ehkä mahdolliselta, mutta ei hirveän hyvältä ajatukselta, koska kuumassa säässä on todella kurjaa vaeltaa vettä säästellen. Ajattelin kuitenkin mahdollisesti shelterin ohittamista.

Myöhemmin tuli mieleeni tarkistaa myös Guthook’s -sovelluksen tiedot vesilähteistä, koska joskus opaskirja ja sovellus antavat toisistaan poikkeavaa tietoa sekä kaikki vesipaikat eivät ole molemmissa. Selvisikin, että shelter on 0,2 mailin päässä AT:lta ja vesi siitä 0,2 mailin päässä. Opaskirjasta olin saanut käsityksen, että shelter on 0,2 mailin päässä ja vesi siitä vielä 0,5 mailia lisää. Tämä alkoi kuulostaa jo huomattavasti paremmalta, joten päätin pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja mennä Rocky Mountain Shelterille.

Yllätyksekseni kaksi shelteriä olivat molemmat tyhjiä eikä telttapaikoillakaan ollut ketään. Ehkä muutkin olivat tehneet kanssani saman tulkinnan veden etäisyydestä ja päättäneet ohittaa shelterin.

Aamulla on edessä aikainen herätys ja reilun 15 mailin vaellus AT:n puoliväliin. Sieltä pääsen sukulaisteni kyydissä heille viettämään kahta hyvin ansaittua lepopäivää. Enkä aio etsiä juotavaa mistään jääkaappia kauempaa.