AT thru-hiker vlogs of season 2016

Like last year, I’m once again following Appalachian Trail thru-hiker vlogs. Some of them weren’t shot in such an interesting way that I would feel like watching all of their clips, but I found one that was more interesting than others.

Craig “Spielberg” M has already completed one long distance hiking trail – Camino de Santiago in 2013. He got his trail name “Spielberg” after the famous movie director. His style might not be artistically similar, but the trail name fits since his videos are high quality and nicely cut.

Though the class of 2016 haven’t offered that many vloggers to follow, I actually have been watching some older vlogs from the AT. Some hikers from previous years are still updating their YouTube channels. “Loner” from the class of 2012 is still an active member of AT community and keeps commenting new vlogs and rooting for the hikers. Another well known vlogger is Will “Red Beard” Wood, who hiked AT in 2014 and Pacific Crest Trail in 2015. Jessica “Dixie” aka Homemade Wanderlust is making interesting tutorials and is reflecting the gear decisions that she made on the trail in 2015. These are few of the vlogs that I have found well worth watching, but there are many more.

Baxter State Park in the northern end of the AT is soon closing its gates from overnight hikers for the winter, meaning that the northbounding hiking season is soon coming to its end. In next few days we will know who have reached the northern terminus, Mount Katahdinin, this year.

Craig “Spielberg” M


Viimevuoden tapaan aloin tänäkin keväänä seurata Appalachian Trailin läpivaeltajien vlogeja. En kuitenkaan innostunut kaikkien vaeltajien kuvakerronnasta, joten lopulta jäin seuraamaan intensiivisemmin vain yhtä vlogia.

Craig “Spielberg” M on jo yhden pitkän vaelluksen – vuonna 2013 Camino de Santiagon – selättänyt retkeilijä. Craig sai vaeltajanimekseen Spielberg arvatenkin samannimisen elokuvaohjaajan mukaan. Ja vaikka tyyli ei ehkä olekaan taiteellisesti samanlainen, on lempinimi siinä mielessä osuva, että videot ovat laadukkaasti tehtyjä.

Vaikka vuoden 2016 vaeltajista en olekaan jäänyt muita seuraamaan aktiivisesti, olen löytänyt useampia aiempien vuosien läpivaeltajia, joiden videot ovat kiinnostavaa katseltavaa. Ja osa heistä päivittää vlogiaan yhä. Vuoden 2012 vaeltaja “Loner” on yhä aktiivinen AT-yhteisön jäsen, joka seuraa nykyisten vaeltajien vlogeja ja kommentoi ahkerasti kannustavaan sävyyn. Toinen tunnettu vlogaaja on Will “Red Beard” Wood, joka vaelsi AT:n 2014 ja Pacific Crest Trailin 2015. Lisäksi kiinnostavia ohjevideoita tekee vuoden 2015 läpivaeltaja Jessica “Dixie”, joka tunnetaan myös nimellä Homemade Wanderlust. Erityisesti näiden vaeltajien videoita olen katsellut, mutta monia muitakin menneiden vuosien vlogaajia YouTubesta löytyy.

AT:n pohjoispäässä sijaitseva Baxter State Park sulkee pian porttinsa muilta kuin päivävaeltajilta talveksi, joten etelä-pohjoissuunnan vaeltajien kausi on juuri tulossa päätökseensä. Lähipäivinä siis nähdään ketkä saavuttavat reitin pohjoisen päätöspisteen, Mount Katahdinin.