AT thru-hiker vlogs of season 2015

I’ve been thinking a lot about the Appalachian Trail lately and I feel that I need more information to be able to plan my future hike. It’s likely that it will take 1-3 years before I can start to beat the trail in Georgia. Still I want to take at least some teeny-tiny psychological steps towards the AT.

One night, a while ago, I was surfing through YouTube and found out that there are several vlogs from AT thru-hikers. While the most start their hike in March or April and thru-hike usually takes six months, that means vloggers are still on the AT at this very moment. So I thought it might be a good idea to link a few thru-hiker vlogs that I’m following.

The first vlog that I discovered was made by Crystal “Caboose” Weaver from Ohio. She is hiking with her husband Ryan “Hummer” Weaver and her friend Michael “Rockslide” Young. Caboose is almost always on good mood and she films landscapes, herself hiking, camping and trips to town as well. She is filming nearly every day, so I find it very easy to keep the track of time and distances while watching her videos.

The second thru-hiker that I ended up following was 22 years old Marcella “Doppelgänger” Wigg from Nebraska. Doppelgänger or Doppel is mainly filming on herself hiking or at the place where she is staying the night while sharing her thoughts about the life on AT. That self reflection is the core of her videos and a viewer gets some insight what kind of emotions a thru-hiker might go through during the hike. Her first videos have some issues with the sound quality, but later on the quality gets better.

I also found the vlog of a retired correctional officer Sam “Sam I Am” Ducharme from Connecticut. Sam I Am is a very social personality and he is often introducing the people who he have met on AT. From these three his videos have the best image and sound quality. Sam I Am seems to spend a night in a hotel or hostel more often than the others and he is sharing valuable information about these facilities. I should also mention that Sam I Am is using a hammock for camping and he has been able to find places to attach it.

If you know any other good AT thru-hiker vlogs from this season (or from any other season), feel free to provide a link in comments! I know that there are plenty. The ones that I have now featured are all north bounders – meaning they are hiking from Georgia to Maine.

Crystal “Caboose” Weaver

Marcella “Doppelgänger” Wigg

Sam “Sam I Am” Ducharme

Olen huomannut taas miettiväni usein Appalachian Trailia ja tunsin kaipaavani lisää tietoa voidakseni suunnitella tulevaa vaellustani. Luultavasti ehtii vierähtää 1-3 vuotta ennen kuin saan polkaista vaelluskenkäni Georgian poluille, mutta haluan silti edetä asian suhteen edes henkisellä tasolla.

Eräänä iltana selailtuani YouTubea huomasin sieltä löytyvän useitakin AT:n läpi vaeltamista yrittävien videoblogeja. Kun vilkkain aloitusaika osuu maalis-huhtikuulle ja matkaan menee keskimäärin puoli vuotta, tämän kauden vloggaajat ovat parhaimmillaan polulla. Ajattelin siten linkata tänne blogiin muutamia seuraamiani thru-hikereiden (en keksi tuolle termille oikein hyvää käännöstä, “läpivaeltaja” ei kuulosta oikealta sanalta) vlogeja.

Ensimmäinen löytöni oli Ohiolainen Crystal “Caboose” Weaver, joka vaeltaa puolisonsa Ryan “Hummer” Weaverin ja ystävänsä Michael “Rockslide” Youngin kanssa. Caboosen videot ovat hyväntuulisia ja hän kuvaa monipuolisesti niin maisemia, itseään vaeltamassa, leiriytymistä kuin myös kaupunkireissuja. Caboose kuvaa lähes päivittäin, joten hänen videoiltaan on helppo seurata etenemisen tempoa, kun ajasta ja etäisyyksistä pysyy hyvin kärryillä.

Toisena aloin katsoa 22-vuotiaan Nebraskalaisen Marcella “Doppelgänger” Wiggin videoita. Doppelgänger tai lyhyemmin Doppel kuvaa pääasiassa itseään vaeltamassa tai leiriytymispaikalla kertoen samalla pohdintojaan elämästä AT:lla. Hänen videoidensa ansio on siis itsereflektiifinen ote, jonka kautta pääsee näkemään millaisten tuntemusten kanssa vaeltajat saattavat painia. Doppelgängerin ensimmäisissä videoissa on äänenlaatuongelmia, mutta videot paranevat loppua kohden.

Lisäksi aloin seuraamaan Connecticutilaisen Sam “Sam I Am” Ducharmen vlogia. Sam I Am on sosiaalinen persoonallisuus ja hän esitteleekin usein videoillaan AT:lla kohtaamiaan ihmisiä. Kuvan- ja äänenlaadun ostalta hänen videonsa ovat nyt mainituista parhaimpia. Sam I Am vaikuttaa yöpyvän melko usein hotelleissa tai hostelleissa, joten hänen videoidensa kautta saa tietoa myös siitä mahdollisuudesta. Mainitsemisen arvoista on, että Sam I Am käyttää leiriytymiseen riippumattoa ja on ainakin tähän asti löytänyt hyvin kiinnityspaikkoja sille.

Jos tiedät muita hyviä AT thru hiker -vlogeja tältä kaudelta (tai aiemmilta kausilta), jätä ihmeessä linkki kommentteihin! Tiedän videobloggaajia olevan paljon, joten tässä on vain pieni katsaus aiheeseen. Kaikki esittelemäni vloggaajat vaeltavat pohjoiseen päin eli Georgiasta Maineen.

One thought on “AT thru-hiker vlogs of season 2015

  1. […] Like last year, I’m once again following Appalachian Trail thru-hiker vlogs. Some of them weren’t shot in such an interesting way that I would feel like watching all of their clips, but I found one that was more interesting than others. […]

Comments are closed.