Heading to the Saariston Rengastie

Saariston Rengastie (The Archipelago Trail) is possibly the most well known bike route in Finland. You can drive it also with your car, but with a bike you really get into the mood. The route begins from Turku – from the Turku Cathedral to be precise – and makes a 250 km (155 mi) long circle via Kaarina, Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Kustavi, Mynämäki ja Naantali back to Turku. The shorter variant, 120 km (75 mi) long Pieni Rengastie, takes a shortcut from Nauvo to Naantali via Rymättylä.

Though you don’t have to use your own muscles to pedal through all that 250 km. In order to be able to keep island hopping part of the route is covered by ferry boats. That leaves about 200 km of the route to be cycled. Saariston Rengastie has five ferries and three cable ferries. The ferries and cable ferries are considered being part of the road and therefore are mainly free of charge. The only ferry that you have to buy a ticket for is the M/S Antionia that takes you from Houtskari to Iniö. This ferry operates only during the summer season, hence the Saariston Rengastie is fully open from mid-May to end of August. All ferry schedules can be found from ferry.fi.

One challenge on the Saariston Rengastie is to pace oneself conveniently with ferry schedules. The most critical places are catching the ferries from Houtskari to Iniö and from Iniö to Kustavi. Other ferries operate more frequently. I write about these in greater detail on each day. I recommend reading next three posts as well, if you are planning to do the Saariston Rengastie. For a casual cyclist the ferries work better when travelling clockwise (Turku-Kaarina-Parainen etc.). You can by all means go counter-clockwise as well, but then I recommend paying even more attention to the ferry schedules.

Below is the route with approximate mileages:

Turku-Kaarina 10,3 km (6.4 mi)
Kaarina-Parainen 13,4 km (8.3 mi)
Parainen-Lillmälö 20,7 km (12.9 mi)
Ferry: Lillmälo-Prostvik 10 min (Nauvo)
Prostvik-Nauvo 15,3 km (9.5 mi)
Nauvo-Pärnäinen 14 km (8.7 mi)
Ferry: Pärnäinen-Retainen 5 min (Korppoo)
Retainen-Korppoo 10,5 km (6.5 mi)
Korppoo-Galtby 1 km (0.6 mi)
Ferry: Galtby-Kittuis 30 min (Houtskari)
Kittuis-Houtskari 11,5 km (7.2 mi)
Houtskari-Mossala 14,2 km (8.8 mi) (two cable ferries)
Ferry: Mossala-Dalen 1 h (Iniö)
Dalen-Iniö 2,9 km (1.8 mi)
Iniö-Kannvik 6 km (3,7 mi) (one cable ferry)
Ferry: Kannvik-Heponiemi 25 min
Heponiemi-Kustavintie 7,2 km (4.5 mi)
Kustavintie-Taivassalo 9,8 km (6.1 mi)
Taivassalo-Mietoinen 22,4 km (13.9 mi)
Mietoinen-Askainen 7,4 km (4.6 mi)
Askainen-Merimasku 15,2 km (9.4 mi)
Merimasku-Naantali 10,5 km (6.5 mi)
Naantali-Turku 17 km (10.6 mi)

A fast cyclist can do the Saariston Rengastie in one day. Us mortals better prepare to use 3-4 days or more, if you wish to visit local sights or have some extra islands on your bucket list. Theoretically you can tent along the route, but especially in the archipelago there are lots of fields and in many places you cannot get into the forest without crossing a field. There are variety of accommodations available, but not that many which would be budget friendly. Hence planning where you stay the night will also be essential.

I planned my trip so that the first and last day would be longer ones and the middle day would be shorter. This seemed sensible not only for the recovery, but also considering the ferries. That’s why I ended up booking accommodation from Korppoo and near Kustavi.

The first step was anyway to get me and especially my bike to Turku. I asked my active biker friend for advice and he gave some tips how to take a train with your bike. You can buy a bike ticket at the same time with your own ticket, but the bike rack might be located in different coach. Also the bike rack is literally a horrible torture machinery likely planned by Hieronymus Bosch and no one seemed to use it as planned.

In the first train to Helsinki the bike racks were pretty full. Fitting my bike into that tight space was difficult enough and even more so because someone had not one but two baskets attached to their bike. Apparently this basketbiker had gotten some primitive outburst when leaving, because when I got to Helsinki, my bike had been assaulted to the point that my chains had dropped and jammed between the frame. What a great way to start a trip!

I had used YouTube to teach myself how to change a tyre and fix a broken link from the chains, but luckily I didn’t need that skill. The chains weren’t bent or broken and after wiggiling a while they came loose. I had plenty of time for this, because my train had been late and I had already missed my transfer and had to wait for the next train to Turku.

Finally as I arrived to Turku I rode to the harbour and to the hostel boat S/S Bore. I had dreamed about staying there already for a while and now I had a chance. My cabin was 44 € for one person and included breakfast and morning sauna. There is no secure place to store your bike at Bore, but they have a bike rack outside.

Below is my gear list. What it comes to bike maintenance I was prepared for a flat tyre, but not for anything bigger:

Clothes:
Shorts and compression tights
Long pants
Socks x2
T-shirt x2
Long sleeved shirt
Rain jacket
Buff
Underwear x3

Electronics:
Phone, charger and powerbank
Camera and spare battery
Head phones
Sports watch and charger
GoPro and charger

Hygiene:
Tooth brush and tooth paste
Deodorant
Hand sanitiser
Band aid and q-tips
Sun screen and lip balm
Meds
Towel

Other gear:
Pump
Drinking bladder
Spare tyre
Plastic tyre iron x2
Helmet
Pocket knife
Book
Head torch
Sunglasses and eyeglasses
Wallet
Day pack

Saariston Rengastie on mahdollisesti Suomen tunnetuin pyöräilyreitti. Rengastien voi toki ajaa autollakin, mutta pyörällä liikkuessa tunnelma on erilainen. Reitti alkaa ja päättyy Turusta – tarkalleen ottaen Turun tuomiokirkon edustalta – ja kiertää 250 km pituisen lenkin Kaarinan, Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskarin, Iniön, Kustavin, Mynämäen ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Lyhyempi versio, 120 km pitkä Pieni Rengastie, koukkaa Nauvosta Rymättylään ja sieltä suoraan Naantaliin.

Koko tuota 250 kilometrin matkaa ei tarvitse kuitenkaan omin voimin polkea, vaan saaristossa kun ollaan niin osa matkasta kuljetaan lautoilla. Pyörältävää jää siis noin 200 km. Saariston Rengastiehen kuuluu kolme lauttaa, kaksi yhteysalusta ja kolme lossia. Kaikki lautat ja lossit katsotaan osaksi tietä, joten ne ovat maksuttomia. Ainoa maksullinen osuus on yhteysalus M/S Antonia Houtskarista Iniöön. Tämä yhteysalus liikennöi vain kesäkaudella ja siksi Saariston Rengastie on kokonaisuudessaan auki toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Kaikki lautta-aikataulut löytyvät osoitteesta lautta.net.

Yksi Saariston Rengastien haasteista onkin juuri näiden lauttojen kulkuaikataulun ja oman etenemisen rytmittäminen. Kriittisimmät välit ovat Houtskarista Iniöön ja Iniöstä Kustaviin. Muilla väleillä liikennöinti on vilkkaampaa. Kirjoitan näistä tarkemmin kyseisten päivien kohdalla, joten kannattaa lukea kolme seuraavaakin tekstiä, jos suunnittelet reissua Rengastielle. Tavallista vauhtia polkevalle pyöräilijälle lautat rytmittyvät paremmin kulkiessa reittiä myötäpäivään (Turku-Kaarina-Parainen jne.). Reitin voi kulkea toisinkinpäin, mutta silloin kannattaa olla erityisen tarkkaavainen lautta-aikataulujen suhteen.

Alla on reitti suuntaa-antavine kilometrimäärineen:

Turku-Kaarina 10,3 km
Kaarina-Parainen 13,4 km
Parainen-Lillmälö 20,7 km
Lautta: Lillmälo-Prostvik 10 min (Nauvo)
Prostvik-Nauvo 15,3 km
Nauvo-Pärnäinen 14 km
Lautta: Pärnäinen-Retainen 5 min (Korppoo)
Retainen-Korppoo 10,5 km
Korppoo-Galtby 1 km
Lautta: Galtby-Kittuis 30 min (Houtskari)
Kittuis-Houtskari 11,5 km
Houtskari-Mossala 14,2 km (kaksi lossia)
Yhteysalus: Mossala-Dalen 1 h (Iniö)
Dalen-Iniö 2,9 km
Iniö-Kannvik 6 km (yksi lossi)
Yhteysalus: Kannvik-Heponiemi 25 min
Heponiemi-Kustavintie 7,2 km
Kustavintie-Taivassalo 9,8 km
Taivassalo-Mietoinen 22,4 km
Mietoinen-Askainen 7,4 km
Askainen-Merimasku 15,2 km
Merimasku-Naantali 10,5 km
Naantali-Turku 17 km

Nopea pyöräilijä voi kulkea Saariston Rengastien päivässä. Tavallisen pyöräilijän lienee hyvä varata matkaan 3-4 päivää tai enemmän, jos haluaa rauhassa kiertää saariston nähtävyyksiä tai poiketa Rengastien ulkopuolisille saarille. Reitillä voi teoriassa majoittua teltassakin, mutta monessa paikkaa saaristossa tietä reunustavat pellot, joten metsään pääseminen kulkematta pellon yli on haastavaa. Erilaisia majoituspaikkoja löytyy, mutta budjettiystävällisiä ovat valitettavan harvat. Siksi yöpymisten rytmittäminen on myös tärkeä osa reittisuunnittelua.

Itse suunnittelin reissuni niin, että ensimmäinen ja viimeinen päivä olisivat pidempiä ja keskimmäinen olisi lyhyempi. Sekä palautumisen että lauttojen näkökulmasta tämä tuntui järkevältä. Varasin siis valmiiksi yöpaikat Korppoosta ja Kustavin läheltä.

Ensimmäinen projekti oli kuitenkin saada minut ja ennenkaikkea polkupyöräni Turkuun. Kysyin neuvoa aktiiviselta pyöräilijäystävältäni, joka neuvoi pyörän kuljettamisessa junassa. Pyörälle saa lipun ostettua oman lipun yhteydessä, mutta pyöränsäilytyspaikka saattaa sijaita eri vaunussa. Lisäksi junan pyöräteline on suoraan sanoen hirveä häkkyrä suoraan Hieronymus Boschin maalauksesta. Eikä juuri kukaan vaikuttanut käyttävän sitä suunnitellulla tavalla.

Ensimmäisessä junassa Helsinkiin pyöräpaikat olivat melkoisen täynnä. Ahtaaseen koloon pyörän tunkeminen on jo valmiiksi haastavaa ja vielä vaikeampaa tästä saa, kun kanssamatkustaja on varustanut pyöränsä kahdella korilla. Tämä koripyöräilijä oli ilmeisesti saanut jonkun primitiivikohtauksen omaa pyöräänsä telineestä irroittaessa, koska Helsinkiin päästessäni oli minun pyörääni runnottu sellaisella raivolla, että ketjut eivät olleet pelkästään pudonneet vaan myös menneet jumiin rungon väliin. Hieno alku reissulle.

Olin opetellut YouTube-videoiden avulla ennen reissua varmuuden vuoksi renkaan vaihtamisen ja ketjujen korjaamisen, mutta onneksi onneksi tämä ei tullut tarpeen. Ketjut eivät olleet vääntyneet ja sain ne hetken suostuteltuani irti ja paikoilleen. Minulla oli aikaa puuhata tämän asian parissa, koska junani oli ollut myöhässä ja missasin siten vaihtoni ja jouduin odottamaan seuraavaa junaa Turkuun.

Lopulta päästyäni Turkuun ajoin satamassa sijaitsevan S/S Boren luokse, joka toimii nykyään laivahostellina. Olin jo pitkään halunnut yöpyä Borella ja nyt siihen tuli sopiva mahdollisuus. Hytin hinta oli 44 € yhdeltä hengeltä ja siihen kuului aamupala ja -sauna. Lukollista pyöräsäilytystä Borella ei ole, mutta laivan vieressä on pyöräteline.

Laitan alle vielä varustelistani. Pyörähuollon osalta varauduin siis rengasrikkoon, mutta ketjujen hajoamiseen tai muuhun suurempaan remonttiin en varautunut:

Vaatteet:
Shortsit ja kompressiotrikoot
Pitkät housut
Sukat x2
T-paita x2
Pitkähihainen paita
Sadetakki
Buff-huivi
Alushousut x3

Elektroniikka:
Puhelin, laturi ja powerbank
Kamera ja vara-akku
Kuulokkeet
Urheilukello ja laturi
GoPro ja laturi

Hygienia:
Hammasharja ja -tahna
Deodorantti
Käsidesi
Laastarit ja vanupuikot
Aurinko- ja huulirasva
Lääkkeet
Pyyhe

Muut varusteet:
Pyörän pumppu
Ruomarakko
Varakumi
Rengasrautamuovi x2
Kypärä
Linkkuveitsi
Kirja
Otsalamppu
Aurinkolasit ja silmälasit
Lompakko
Päiväreppu

Posted in