Day 151: Bromley Mountain

24,16 km (15 miles)
1667.1 / 2189.8 miles
Big Branch, VT

In the morning I woke up in no hurry at Green Mountain House. The previous evening I had booked myself on the later 9 AM ride to the AT, because there was no reason to torture myself by waking up for the earlier 7:30 AM ride. Yesterday I hadn’t met Delicate Flower in town, but he also came to the hostel for the night and in the morning we made pancakes together for breakfast.

Once I got on the AT first up was a climb to Bromley Mountain. There is a ski center on the mountain, and the last bit to the top was along a ski run. The ski hut at the top was available for sleeping the night, which would have been tempting as a place, but there were way too few miles. I was delighted to meet familiar folks though: Bottles and Seawolf had gotten to the summit just a bit earlier.

From Bromley Mountain I descended to Mad Tom Notch, after which was a climb to Styles Peak and Peru Peak. On the way I met more friends: Blue Ray and Wildflower with her dog May. I sat with them for a bit at the overlook on Styles Peak taking a break. It had been hot as I climbed, but there was a small breeze at the top. I enjoyed being there, and laid on a boulder perfectly shaped for my back, staring at the sky.

I had considered a 15 mile day, but the as the last portion was mainly downhill I thought I might get even further before dark. A single, short rain shower showed up in the afternoon. I was climbing up a small, steep-ish rockface, and of course the rain made the rocks a bit slippery. The rain stopped, however, just perfectly as I got to the overlook that opened from the rock.

I had heard some other hikers planning to spend the night at a campground along Big Branch River and it seemed fitting for my schedule, too. When I got to the suspension bridge crossing over Big Branch I noticed pool-like holes in the rocky riverbed, in which it was apparently possible to swim. I crossed the bridge to the campground and met Wildflower and Bottles again. After pitching my tent I stripped to my underwear and took a dip in the notch to swim. The water was cool but refreshing. As I came up from the water Blue Ray also showed up at the campground. All of us ate dinner at the fire Bottles set up, and as dusk settled I ducked into my tent with a book.

Total time: 01:58:29

Heräilin aamulla rauhassa Green Mountain Housessa. Olin illalla buukannut itseni myöhempään kello yhdeksän kyytiin AT:lle, koska ei ole mitään syytä kiduttaa itseään heräämällä tarpeeksi aikaisin ehtiäkseen 07:30 lähtevään kyytiin. En eilen tavannut Delicate Floweria kaupungissa, mutta hän tuli myös illalla hostellille ja aamulla paistoimme yhteistuumin pannukakkuja aamiaiseksi.

AT:lle päästyäni oli ensimmäisenä edessä nousu Bromley Mountainille. Vuorella on laskettelukeskus ja viimeinen pätkä huipulle kulki laskettelurinnettä pitkin. Huipulla olevassa suksivajassa saisi yöpyä, mikä olisi houkutellut paikkana, mutta maileja oli turhan vähän alla. Ilahduin kuitenkin tavatessani tuttuja: Bottles ja Seawolf olivat hieman aiemmin saapuneet huipulle.

Bromley Mountainilta laskeuduin Mad Tom Notchiin, jonka jälkeen oli edessä seuraava nousu Styles Peakille ja Peru Peakille. Matkalla ylös tapasin lisää kavereita: Blue Ray sekä Wild Flower koiransa Mayn kanssa. Istuin heidän kanssaan tovin Styles Peakin näköalapaikalla pitämässä taukoa. Sää oli ollut kuuma noustessa, mutta ylhäällä kävi pieni tuulenvire. Nautin olostani ja makasin juuri sopivasti selkäni muotoon sopivalla kalliolla katsellen taivasta.

Olin miettinyt noin 15 mailin päivää, mutta loppumatkan ollessa suurelta osin alamäkeä ajattelin pääseväni ehkä ennen hämärää pidemmällekin. Iltapäivällä tuli yksittäinen lyhyt sadekuuro. Olin nousemassa pientä jyrkänpuoleista kalliota ylös ja sade teki tietenkin kivistä vähän liukkaita. Kuitenkin sade loppui juuri sopivasti päästessäni kalliolta avautuvalle maisemapaikalle.

Olin kuullut muiden vaeltajien suunnittelevan yöpyvän telttapaikalla Big Branch -joen varrella ja se vaikutti sopivalta minunkin aikatauluuni. Tullessani Big Branchin ylittävälle riippusillalle huomasin kivikkoisessa joenuomassa olevan allasmaisia koloja, joissa voisi mahdollisesti uida. Kuljin sillan yli telttapaikalle ja tapasin taas Wild Flowerin ja Bottlesin. Pystytettyäni teltan riisuuduin alusvaatteisilleni ja pulahdin sillan alla olevaan koloon uimaan. Vesi oli viileää, mutta virkistävää. Tullessani ylös vedestä myös Blue Ray ilmestyi telttapaikalle. Söimme porukalla illallista Bottlesin virittämän nuotion äärellä ja hämärän tullessa pujahdin telttaan kirjani ääreen.