Day 124: Fourth of July

19,92 km (12.4 miles)
1338.0 / 2189.8 miles
High Point Shelter, NJ

The fourth of July is USA’s Independence Day. On the AT it isn’t really apparent in any way, but I had been hearing the bang of fireworks from nearby towns for several days.

I wasn’t in the mood to hike at all in the morning. The boredom that had been bothering me last week had at least been eased once I got out of Pennsylvania. I realized that I had gotten so fed up because in the rocky terrain I was staring at my feet all day and couldn’t enjoy my surroundings. But this morning I would have rather kept sleeping. And I gave myself permission to be lazy in the morning, because I only had 13 miles to hike that day (or 20, which seemed too much).

Once I got myself moving around 10:30 the thing happened that seems to happen after these slow mornings: I moved very quickly along the AT. The midday sun did beat down with all its force, but the occasional clouds eased the heat.

I had hiked three quarters of the day’s distance when I decided to take a lunch break. Even though I wasn’t near any water source I was attacked by a swarm of angry mosquitos. I spent more time swatting bugs than eating, I apparently killed an entire mosquito colony while shoveling cold oatmeal in my mouth. After this operation my hand was covered with blood stains.

In the morning at my campsite there were chipmunks running all over the place, and I saw many of them throughout the day. Every so often a rustling would come out of the underbrush, and soon a squirrel or chipmunk would flash somewhere. So I didn’t pay attention to every rustle. For some reason while I was walking along a waist high riverbed my instinct told me to stop when I saw a bush move. Through the thick brush I had a chance to see just a part of the tail, but the pattern was very strongly indicative of a copperhead.

In the afternoon I arrived at the edge of High Point State Park, which is named such because it is the highest spot in the state of New Jersey. After the budget crisis shut down state parks and beaches, the governor got caught red handed at one of the closed beaches, treating it as his own private beach. Following the uproar caused by this I heard it had been decided to reopen the parks (at least for Independence Day). So there were a lot of day hikers in the area and other groups celebrating the holiday.

I pitched my tent near High Point Shelter, and noticed the crowd here was exceptionally clean. For some reason through hikers stand out from the crowd who washes daily and put on clean clothes. The fireworks started going off at dusk, and continued as a continuous cacophony into the night.

Total time: 00:24:01

Neljäs päivä heinäkuuta on Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä. AT:lla se ei juuri millään tavalla näkynyt, mutta rakettien pauketta on kuulunut jo muutaman illan ajan läheisistä kaupungeista.

Minua ei huvittanut ollenkaan lähteä vaeltamaan aamulla. Edellisellä viikolla vaivannut tylsyys on onneksi helpottanut päästyäni Pennsylvaniasta. Tajusin nimittäin tympääntyneeni siksi, että kivisessä maastossa tuijotin kaiket päivät vain jalkoihini enkä voinut ihailla ympäristöäni. Nyt kuitenkin tänä aamuna olisin vain halunnut jäädä nukkumaan. Ja annoinkin itselleni luvan vetelehtiä aamulla, koska vaellettavana olisi vain 13 mailia. (Tai vaihtoehtoisesti 20, mutta se tuntui liian paljolta.)

Saatuani itseni liikkeelle puolen yhdentoista aikaan tapahtui se, mitä tuntuu tapahtuvan näiden hitaiden aamujen jälkeen: etenin AT:lla erittäin hyvää vauhtia. Keskipäivän aurinko paahtoi kyllä voimakkaasti, mutta ajoittainen pilvisyys helpotti kuumuutta.

Olin vaeltanut kolme neljännestä päivän matkasta, kun päätin pitää lounastauon. Vaikka en ollut minkään kosteikon tuntumassa, sain kimppuuni aivan raivostuttavan lauman hyttysiä. Enemmän aikaa kului ötököiden huitomiseen kuin syömiseen ja tapoin kylmää pikapuuroa suuhun lapioidessa todennäköisesti kokonaisen hyttyspopulaation ja vähän toistakin. Toimituksen päättyessä olivat kädet täynnä veritahroja.

Aamulla leiriytymispaikallani juoksi jokapuolella maaoravia ja niitä näkyi runsaasti myös pitkin päivää. Aina välillä puskasta kuului rapinaa ja pian jossain vilahti maaorava tai orava. Niinpä en jokaiseen rasahdukseen edes kiinnittänyt huomiota. Jostain syystä kävellessäni noin vyötärön syvyisessä uomassa vaistoni kuitenkin käski pysähtyä viereisen puskan heilahtaessa. Tiheän puskan läpi ehdin nähdä vain osan hännästä, mutta kuvio näytti hyvin vahvasti kuparipääkäärmeeltä.

Tulin iltapäivällä High Point State Parkin laitamille, joka siis nimensä mukaisesti on New Jerseyn korkein paikka. Osavaltion budjettikiistojen suljettua state parkit ja uimarannat oli kuvernööri jäänyt housut kintuissa kiinni erään suljetun rannan käyttämisestä privaattirantanaan. Tästä nousseen metelin myötä kuulemma state parkit oli päätetty avata (ainakin itsenäisyyspäivän ajaksi). Niinpä alueella oli paljon päivävaeltajia ja muuta väkeä viettämässä itsenäisyyspäivää.

Pystytin telttani High Point Shelterin luokse ja huomasin täälläkin olevan poikkeuksellisen puhdasta porukkaa. Läpivaeltajat kun jostain syystä erottuvat ihmisistä, jotka päivittäin peseytyvät ja vaihtavat puhtaat vaatteet. Rakettien pauke alkoi illan hämärtyessä ja jatkui tasaisena äänimattona yössä.