Day 123: Culver’s Gap

24,21 km (15 miles)
1325.0 / 2189.8 miles
Gren Anderson Shelter, NJ

There are days when time gets warped. It rushes by with long stretches in short periods and vice versa. And maybe time expands in the heat like metal, because on the hot days everything seems to last forever. Once I finally get to lunch time, the tectonic plates have moved, mountains have been formed and fallen.

The first hour of the morning sped by, but as the day got hotter and more humid moving became somewhat stickier. Water was hard to come by, so I was carrying exceptionally large quantities, which made my pack heavy.

New Jersey was dealing with politics, because the government couldn’t agree on a budget. Because of this “unnecessary” services like state parks had been closed. On the AT his wasn’t very visible though, and hiking could be continued as normal.

In the evening I descended to Culver Gap on the shores of Culver Lake. There was a restaurant right off the AT, but it was unfortunately closed on Mondays. There is also a fishing outfitters in Culver Gap, which at first doesn’t sound essential to a hiker. However they do have the sense to sell cold drinks along with lures and bait. I wasn’t the only hiker that had been lured there by cold soda. The first half-liter disappeared in one gulp and I packed the second to go with dinner.

The ascent from Culver Gap was surprisingly easy. It was probably helped by the bolus of sugar and the slowly cooling evening air. I came upon another fire tower at the top of the hill, and climbed the stairs to the landing in order to enjoy the view.

As the sun started painting golden hues on the terrain I reached the shelter I had been aiming for. The water source nearby and an outhouse seemed like special luxuries. The total for the day was 15 miles which wasn’t a bad achievement at all. For some reason it was just hard for me to be satisfied with it.

Total time: 02:55:19

On päiviä, jolloin aika vääristyy. Sitä kiitää huomaamattaan pitkiä matkoja lyhyessä ajassa tai päinvastoin. Ja ehkä aika metallin tavoin lämpölaajenee, koska kuumina päivinä kaikki tuntuu kestävän ikuisuuden. Sinä aikana, kun on päässyt lounastaukoon asti, ovat mannerlaatat liikkuneet, vuoret muodostuneet ja tasoittuneet.

Aamun ensimmäinen tunti meni vauhdilla, mutta päivän muuttuessa kuumemmaksi ja kosteammaksi vaihtui liikkuminenkin jotenkin tahmeaksi. Vettä oli huonosti saatavilla, joten kannoin sitä poikkeuksellisen paljon, mikä teki repustani painavan.

New Jerseyssä on menossa poliittinen vääntö, koska osavaltion lainsäätäjät eivät ole saaneet budjettia valmisteltua. Tämän vuoksi osavaltion “toissijaisia” palveluja kuten state parkeja on suljettu. AT:lla tämä ei ole onneksi näkynyt ja vaeltamista voi jatkaa entiseen malliin.

Illalla laskeuduin Culver-järven luona olevaan Culver’s Gapiin. Aivan AT:n lähellä on ravintola, mutta se on valitettavasti maanantaisin kiinni. Culver’s Gapista löytyy kuitenkin myös kalastusliike, joka ei nyt ehkä ensimmäisenä kuulosta vaeltajalle tarpeelliselta. Siellä ymmärtävät kuitenkin vieheiden ja elävien syöttien ohella myydä kylmiä juomia. En ollut ainoa vaeltaja, jonka kylmä limppari oli houkutellut paikalle. Ensimmäinen puoli litraa hävisi kertaheitolla ja toisen pakkasin mukaan iltaruuan kaveriksi.

Ylämäki Culver’s Gapista oli yllättävän helppo. Asiaa auttoivat sekä edeltävä sokeritankkaus että hiljalleen viilentyvä ilta. Tulin taas mäen päällä yhden palotornin luokse ja kiipesin rappujen ylätasanteelle ihailemaan maisemaa.

Auringon alkaessa luoda kultaisia sävyjä maastoon saavuin tavoitteenani olleelle shelterille. Lähellä oleva vesilähde ja huussi tuntuivat aivan erityisiltä yleellisyyksiltä. Päivän saldoksi tuli 15 mailia, mikä ei ole ollenkaan huono suoritus. Jostain syystä minun on vain hankala olla siihen tyytyväinen.