Day 99: Washington Monument

25,65 km (15.9 miles)
1046.6 / 2189.8 miles
Pine Knob Shelter, MD

I hadn’t noted that the water source at Ed Garvey Shelter was almost a half a mile away. An extra mile didn’t feel tempting, and luckily I had some water left from yesterday. I decide I would rather be thrifty with my water and hike about three miles to the next water source.

The morning’s miles went by fast in the even terrain and I was soon at the edge of Gathland State Park which has toilets, and waterspouts on the side of the building. This area of Maryland has been one of the central stages of the Civil War, so the surrounding area has all kinds of monuments and information plaques.

Totally by coincidence I ran into Hot Tea and Tin Cup at an intersection. They had done some aqua blazing, which means they paddled a rented canoe past Shenandoah National Park instead of hiking it. Now Tin Cup’s parents were meeting them and dropping the couple off at the intersection.

In the afternoon I arrived at Washington Monument State Park, and rose up the path to the hill on which is the original – or at least first – Washington Monument (the more well-known one is in Washington DC). This monument is a stone tower, from the top of which opens up a beautiful view to the valley below. I remembered having heard that if the weather was nice one could see DC’s monument from here. That turned out to be an urban legend, as the view is in the opposite direction, and the view towards DC is of a hill.

Toward the evening my pace slowed down, and the occasionally rocky terrain started to hurt my feet. I suspected my shoes were so worn that the soles didn’t provide any protection in the rocks. I did make it to my goal: over 16 miles to Pine Knob Shelter. Even though the place is otherwise lovely, its proximity to I-70 ensured a steady stream of noise all night. The hot day cooled a bit during the evening, but the night was so hot I ended up sleeping in just the liner of my sleeping bag.

Total time: 01:51:58

En ollut huomioinut, että Ed Garvey Shelterin vedenottopaikka oli lähes puolen mailin päässä. Ylimääräinen maili ei tuntunut houkuttelevalta ja onneksi eiliseltä oli jäänyt vielä vettä. Päätin mielummin käyttää vettä säästeliäästi ja vaeltaa reilun kolmen mailin päähän seuraavalle vedelle.

Aamun mailit taittuivatkin nopeasti tasaisessa maastossa ja olin ennen pitkää Gathland State Parkin reunalla, jossa oli vessat ja vesihana niiden ulkopuolella. Tämä alue Marylandista on ollut yksi keskeisiä sisällissodan näyttämöitä, joten lähiympäristössä oli jos jonkinlaista monumenttia ja infotaulua.

Törmäsin aivan sattumalta eräässä tienristeyksessä Hot Teahin ja Tin Cupiin. He olivat tehneet aqua blazingia eli meloneet vuokrakanootilla Shenandoahin kansallispuiston ohi vaeltamisen sijaan. Nyt Tin Cupin vanhemmat olivat olleet tapaamassa heitä ja jättämässä pariskunnan tienristeykseen.

Iltapäivällä tulin Washington Monument State Parkiin ja nousin polkua pitkin mäelle, jonka päällä on alkuperäinen – tai ainakin ensimmäinen – Washington Monument. (Se tunnetumpi on Washington DC:ssä.) Tämä monumentti on kivitorni, jonka päältä avautuu kaunis maisema alla olevaan laaksoon. Muistin kuulleeni joskus, että hyvällä säällä DC:n monumentin voisi nähdä täältä. Se kuitenkin osoittautui urbaanilegendaksi, koska näköala on täysin vastakkaiseen suuntaan ja DC:n suunta jää viereisen mäen katveeseen.

Iltaa kohden vauhtini hidastui ja ajoittain kivikkoinen maasto alkoi aiheuttaa särkyä jalkapohjissa. Epäilin kenkieni olevan jo niin kuluneet, etteivät pohjat tarjonneet mitään suojaa kivikossa. Pääsin kuitenkin tavoitteeseeni: yli 16 mailin päässä olevalle Pine Knob Shelterille. Vaikka paikka oli muuten viihtyisä, sen läheinen sijainti I-70 -tiehen piti huolen tasaisesta liikenteen melusta läpi yön. Kuuma päivä viileni hieman iltaa kohden, mutta oli yö niin lämmin, että päädyin nukkumaan pelkässä makuupussin lakanassa.