Day 111: Hike Naked Day

25,19 km (15.7 miles)
1184.0 / 2189.8 miles
Stealth campsite, PA

Like Gregor Samsa I awoke from an uneasy dream and saw something unexpected. A naked man was walking past my campsite. I had heard that in the US people observed a very unofficial Hike Naked Day, but I had remembered it to be in July. I didn’t think to ask the man if it was Hike Naked Day or if he was just a normal nudist.

It bothered me throughout the day, because I felt that a naked hikers’ day was definitely something a Finn should participate in. After all our approach to nudity is much more easy-going than in America. I didn’t have any cell coverage though, so I couldn’t check.

In the level terrain hiking moved along at a good pace, and the weather was just perfect, too. In the afternoon as I ascended a slope to Second Mountain a few drops started to come down, but I didn’t think it would get worse. Or at least this was until I heard an oncoming, even hum. I have learned on the AT that this sound of a strong gust of wind only means that momentarily rain will come pouring down. I had just enough time to drop my pack and throw my rain coat over me like a cape before the sprinkling turned into a monsoon. I put my raingear on properly and put the cover on my pack.

Luckily the torrential rain didn’t last very long. Pretty soon I was able to take off my rain gear, but I left the cover on my pack because it would dry better there than stuffed into a pocket of my pack.

As I finally got coverage on my phone I was able to confirm that today was indeed Hike Naked Day. I wasn’t quite brave enough to strip right then and there though, because in the next few miles were several road crossing and a couple of other more public places. No good getting my Visa revoked by showing off my butt cheeks along the interstate.

To end the day I had a bit of a steeper climb. I wondered if I would find a place to tent on the hill covered with poison ivy, but finally a small fire ring revealed itself behind a bush. I had gathered just over 16 miles fairly painlessly. If in the next two days I could squeeze out a total of 34 miles I would get into town for Midsummer Eve. I doubt Pennsylvanian’s celebrate Midsummer, but it doesn’t stop me.

Total time: 01:16:12

Gregor Samsan tapaan heräsin aamulla rauhattomasta unesta ja näin jotain odottamatonta. Telttapaikkani ohi kulki alaston mies. Olin kuullut, että Yhdysvalloissa vietetään hyvin epävirallista Hike Naked Dayta, mutta olin muistellut sen olevan vasta heinäkuussa. En tullut kysyneeksi mieheltä, että oliko tänään Hike Naked Day vai oliko hän vain ihan tavallinen nudisti.

Asia vaivasi minua pitkin päivää, koska mielestäni alastomien vaeltajien päivä oli jotain mihin ehdottomasti suomalaisen pitäisi osallistua. Suhtaudutaanhan meillä alastomuuteen huomattavasti mutkattomammin kuin Yhdysvalloissa. Minulla ei kuitenkaan ollut kännykässä kenttää, että olisin asian voinut varmistaa.

Tasaisessa maastossa vaellus kulki vauhdikkaasti ja sääkin oli juuri sopiva. Iltapäivällä noustessani loivaa rinnettä Second Mountainille alkoi tulla muutamia pisaroita, mutta en uskonut sateen siitä kiihtyvän. Tai ainakin näin oli siihen asti, kunnes kuulin lähestyvän voimakkaan huminan. Olen oppinut AT:lla, että tuo voimakkaalta tuulenpuuskalta kuulostava ääni ei ole tuuli vaan tarkoittaa sitä, että sekuntien päästä vettä tulee kaatamalla. Ehdin juuri kiepauttaa repun maahan ja heittää sadetakin viitaksi päälleni, kun tihkusade muuttui monsuuniksi. Puin sadevaatteet kunnolla ja vedin repun päälle suojan.

Kaatosadetta ei kuitenkaan onneksi kestänyt kauan. Hyvin pian saatoin jo riisua sadevaatteet, mutta jätin repun sadesuojan paikalleen, koska se kuivuisi siinä paremmin kuin mytyssä repun taskussa.

Saadessani viimein kenttää puhelimeeni pääsin lopulta selville, että tänään todellakin oli Hike Naked Day. En kuitenkaan uskaltautunut siinä vaiheessa enää heittäytymään kelteisilleni, koska seuraavien mailien aikana edessä oli useita tien ylityksiä ja muitakin hieman julkisempia paikkoja. Viisumiaan ei kannata polttaa esittelemällä pakaroitaan moottoritien varressa.

Päivän päätteeksi edessä oli hieman jyrkempi nousu. Epäilin löytäisinkö myrkkymurattien peittämältä mäeltä mitään telttapaikkaa, mutta lopulta puskan takaa näkyi pieni avoin nuotiopaikka. Olin saanut kasaan reilun 16 mailia varsin kivuttomasti. Jos kahtena seuraavana päivänä onnistuisin pursertamaan yhteensä 34 mailia, pääsisin juhannusaattoillaksi kaupunkiin. Pennsylvanialaiset tuskin juhannusta juhlivat, mutta senhän ei tarvitsisi estää minua juhlimasta.