Day 77: Apple Orchard Mountain

18,35 km (11.4 miles)
769.1 / 2189.8 miles
Apple Orchard Mountain, VA

As I got dressed in the morning I saw a piece of trash on my leg. A piece of trash that had feet and was kicking. I don’t necessarily fear ticks (or Lyme disease), but they are of course one the potentially most disgusting creations in nature. The idea that a creature is sticking its head under my skin gives me the shivers. And now that head needed to be dug out. My first aid kit has a Tick Key removal tool, which I now got to try out for the first time. I hadn’t been convinced of its functionality, but I was positively surprised as I got the whole tick out – head and all, still alive. Not in that keeping the tick was important to me (or even very long lived at that), but that I knew for certain that the head was out, too.

After the tick episode, as I rolled up my tent, I found another uninvited guest. Under my tent was a well flattened frog. At first it thought it had met a macabre death by being squished under me, but soon the frog inflated itself and hopped off.

It was time to head off on the AT. I didn’t get further than the bridge though, when I saw the trail magic crew from the night before, and heard there were leftovers. So I stopped to supplement my breakfast with clementines and cola.

The program for the day was an agonizing uphill – over 5200 feet in altitude over 14 miles. The weather was just as warm as yesterday, and the air was still. There wasn’t even a hint of a breeze. I sweat in the heat so much, that even I myself thought I smelled unbearable.

Over Fork Mountain, over Floyd Mountain, and toward the evening over Apple Orchard Mountain too. I had planned to go to a shelter just past the peak, but as I ascended slope my feet were mush. Two kilometers more was not enticing at all, and I decided to set up my tent next to the FAA tower on Apple Orchard Mountain. I pondered a bit if my tent would be inappropriate at the base of the radar tower, but it wasn’t in a restricted area, and there were no signs prohibiting camping. So I stayed to enjoy the beautiful sunset in the FAA’s back yard.

Total time: 02:11:22

Pukiessani aamulla päälleni huomasin sääressäni roskan. Roskan, jolla oli jalat ja joka sätki. Punkki. En varsinaisesti pelkää punkkeja (tai borrelioosia), mutta ne ovat kyllä mahdollisesti yksi luonnon kuvottavin keksintö. Minusta on puistattava ajatus, että joku ötökkä tunkee päänsä ihoni sisään. Ja nyt tuo pää piti kaivaa sieltä pois. Ensiapupussissani oli Tick Key -punkinpoistoväline, jota nyt ensimmäisen kerran jouduin käyttämään. En ollut aivan vakuuttunut sen toimivuudesta, mutta yllätyin positiivisesti saadessani varsin helposti koko punkin pois – päineen kaikkineen ja vielä elossakin. Ei sillä, että punkin eloonjääminen olisi ollut minulle tärkeää (tai kovin pitkäaikaista edes), mutta siitä tiesin varmasti pään olevan mukana.

Punkkiepisodin jälkeen rullatessani telttaa kasaan löysin toisen kutsumattoman vieraan. Telttani alla oli hyvin litistynyt sammakko. Luulin ensin sen kokeneen makaaberin kuoleman liiskaantumalla alleni, mutta pian sammakko pullisti itsensä täyteen muotoon ja loikki pois.

Oli aika suunnata AT:lle. En tosin päässyt kuin sillan yli, kun näin eilisen illan trail magic -porukkaa ja kuulin tarjolla olevan rääppiäiset. Niinpä kävin vielä täydentämässä aamupalaa klementtinillä ja colalla.

Päivän ohjelmassa oli tuskallinen ylämäki – yli 1600 m nousua ja 14 mailia pääasiassa ylämäkeen. Sää oli aivan yhtä kuuma kuin eilenkin ja ilma seisoi. Tuulenvireestä ei ollut tietoakaan. Hikoilin kuumuudessa niin, että haisin jo omastakin mielestäni aika sietämättömälle.

Fork Mountainin yli, Floyd Mountainin yli ja iltaa kohti vielä Apple Orchard Mountainin yli. Olin suunnitellut meneväni huipun toisella puolella olevalle shelterille, mutta noustessani mäkeä olivat jalkani aivan muussina. Kaksi kilometriä ei houkutellut enää yhtään ja päätin pystyttää telttani Apple Orchard Mountainin laella olevan FAA:n tornin viereen. Pohdin hieman olisiko telttapaikkani lentovalvontatutkan juuressa asiaton, mutta toisaalta en ollut kielletyllä alueella eikä myöskään missään ollut No camping -kylttejä. Niinpä jäin nauttimaan kauniista auringonlaskusta FAA:n takapihalle.