Days 51-52: Double Zero in Damascus

0 km (0 miles)
469.3 / 2189.8 miles
Hikers Inn, Damascus, VA

After a two week stretch of hiking I decided to take two zero days. In addition to physical recuperation I had to take care of a few practical errands, such as checking my tax return. I also needed new shoes as the Salomon Speedcross 3s had started pressing painfully on my right heel.

Damascus is a hiker town and while it is small it has well equipped outfitters. Even shoes to fit my tiny foot were available. The upcoming miles will be collected on Oboz Sawtooth hiking shoes. The low top shoe is partially leather and partially fabric, and the sole is robustly patterned. I hope these characteristics will offer the breathability and traction I’m looking for.

The AT is a place of surprising meetings, and one of these occurred at Hikers Inn where I’m staying. At the same location were Sandy and Amy from Charlotte (aka Headlights and Taillights) who were there for a biking weekend. We got to talking when I arrived in town, and I also ran into them at Bobo’s for dinner and Mojo’s for breakfast. The fantastic pair ended up taking me, Scoop, and Four Wheel Drive to the store by car, and then we all decided to go to dinner together. Goose and Andes also joined our jolly group. This morning before I left Sandy and Amy insisted on buying me breakfast. The good spirits and mood of these women was so contagious, that they will leave an indelible memory.

I’ve been satisfied with my decision to take two zeros. My feet have had a chance to come back from their ordeals, and the weather has not been hike-friendly. Especially today it has poured rain all day. The weather should be clearing up bit by bit tomorrow though. I’m excitedly waiting to start hiking again. I have new shoes on my feet, and got my summer sleeping bag in the mail, as well as short-sleeved shirts. Also the state of Virginia intrigues me in some strange way. It won’t let me off easy though, because soon I will be faced with the state’s highest peak, Mount Rogers.

Kahden viikon vaellusrupeaman jälkeen päätin viettää kaksi lepopäivää. Fyysisen palautumisen lisäksi hoidettavana oli tavallisesta poikkeavia käytännön asioita kuten veroilmoituksen tarkistaminen. Tarvitsin myös uudet kengät, koska käytössä olleet Salomon Speedcross 3 -polkujuoksulenkkarit olivat alkaneet painaa oikeaa kantapäätä kivuliaasti.

Damascus on vaeltajakaupunki ja pienestä koostaan huolimatta täältä löytyy hyvinvarusteltuja ulkoiluliikkeitä. Jopa pieneen käpälääni sopivan kokoisia kenkiä oli saatavilla. Seuraavaksi maileja lähdetään siis kalastamaan Oboz Sawtooth -vaelluskengillä. Matalan mallin kenkä on osittain nahkaa ja osittain kangasta sekä pohja on vahvasti kuvioitu. Toivon näiden ominaisuuksien tarjoavan kaipaamaani hengittävyyttä ja pitoa.

AT on yllättävien kohtaamisten paikka ja yksi tällainen tapahtui yöpaikassani Hikers Innissä. Samassa majapaikassa olivat pyöräilyviikonloppua viettämässä Charlottesta tulleet Sandy ja Amy (tai Headlights ja Tail Lights). Ajauduin keskustelemaan heidän kanssaan saavuttuani kaupunkiin ja törmäsimme toisiimme sekä illallisella Bobo’sissa että aamiaisella Mojo’sissa. Mainio parivaljakko päätyi käyttämään minut, Scoopin ja Four Wheel Driven autolla kaupassa sekä päätimme mennä yhdessä illalliselle. Myös Goose ja Andes liittyivät hilpeään seurueeseemme. Tänään aamulla ennen lähtöään Sandy ja Amy vaativat saada tarjota minulle aamiaisen. Näiden naisten hyvä meininki ja iloinen mieli oli niin tarttuvaa, että heistä jää aivan erityinen muisto.

Olen ollut tyytyväinen päätökseeni pitää kaksi lepopäivää. Jalkaterät ovat saaneet palautua viimepäivien kovista koettelemuksista ja sää ei ole suosinut vaeltamista. Erityisesti tänään vettä on satanut kaatamalla koko päivän. Sään pitäisi kuitenkin alkaa huomenna pikkuhiljaa muuttua parempaan päin. Odotan myös mielenkiinnolla vaelluksen jatkamista. Jalassa ovat uudet kengät ja sain postissa kesämakuupussin ja lyhythihaiset paidat. Lisäksi Virginian osavaltio kiehtoo minua jollain kummallisella tavalla. Helpolla se ei kuitenkaan tule päästämään, koska pian on edessä osavaltion korkein vuori Mount Rogers.