Day 54: Mount Rogers

18,94 km (11.8 miles)
497.6 / 2189.8 miles
Campsite at Mount Rogers, VA

It rained hard overnight, and was still sprinkling in the morning. I had planned to do a little over 12 miles today, so I wasn’t in any particular hurry in my morning chores.

The trail was muddy in parts, or literally streaming water. And the rain sprinkling throughout the day didn’t help. I stayed relatively dry though, since the day was reasonably warm. For a part of the day I hiked with Goose and Andes, who were once again pacing me.

As we slowly ascended Mount Rogers, the foggy weather didn’t offer up any views. When we arrived at Thomas Knob Shelter we saw a herd of wild ponies, which seemed to be interested in the hikers’ food. One of them had a small foal. I hadn’t expected to run into wild ponies until Grayson Highlands State Park, so this was quite a surprise. The area had lots of great tent spots, so Goose, Andes, and I set up a little ways from the shelter. Today I crossed 800 kilometers on the AT, so another achievement to celebrate.

Total time: 01:09:08

Yöllä satoi kovempaa ja aamulla vielä tihkutti vettä. Ajatuksissani oli reilun 12 mailin päivä, joten en pitänyt kiirettä aamutoimissa.

Polku oli yhä monin paikoin mutainen tai suorastaan virtasi vettä. Eikä pitkin päivää jatkuva tihkusade auttanut asiaa. Pysyin itse kuitenkin suhteellisen kuivana, koska päivä oli joka tapauksessa kohtuullisen lämmin. Osan päivästä vaelsin Goosen ja Andesin kanssa, jotka olivat taas kerran samassa tahdissa kanssani.

Noustessamme pikkuhiljaa Mount Rogersille, ei näköaloja tarjoutunut usvaisessa säässä. Saapuessamme Thomas Knob Shelterille näimme kuitenkin joukon villiponeja, jotka taisivat olla kiinnostuneita vaeltajien eväistä. Joukossa oli myös pieni varsa. Olin odottanut törmääväni villiponeihin vasta Grayson Highlands State Parkissa, joten yllätys oli melkoinen. Alueella on paljon hyviä telttapaikkoja, joten leiriydyimme Goosen ja Andesin kanssa pienen matkan päähän shelteristä. Tänään tuli ylitettyä 800 km AT:lla, joten taas on yksi saavutus juhlittavana.