Day 16: NOC

18,04 km (11.2 miles)
143.7 / 2189.8 miles
Sassafras Gap Shelter, NC

The weather on the AT appears rarely to be constant. The range can be very large, even within a day, and weather forecasts aren’t reliable beyond about 24 hours.

Even though the morning started with rain and fog, the afternoon was very sunny, and the evening brought with it strong winds. I was changing clothes at the pace of a runway model.

In the morning I marched about 6 miles downhill, until I got to Nantahala Outdoor Center. NOC is a veritable oasis in the middle of the mountains, because right along the trail is a store, an outfitters, and a restaurant. One can also spend the night there. I myself had lunch at River’s End and I recommend the place. The staff is clearly used to outdoorsy people and served even the stinky hikers pleasantly, the food was good, and the French fries were heavenly.

After a good lunch the 6 miles uphill to finish the day went relatively painlessly. I had to work for it, of course, but I had plenty of energy.

Until now I have been lucky to not have any trouble with my feet. The shoes have not rubbed, and my feet have stayed dry. For some reason today one of my shoes started pressing on my pinky toe, and I tried straightening my sock thinking that might be the culprit. That evening I discovered that my toe had swollen from the base of the nail and bled a little. Tomorrow will show how the situation develops.

Day 16: NOC
18 photos
  • Day 16
Total time: 00:30:19

AT:lla sää tuntuu harvoin olevan erityisen tasainen. Vaihtelu on suurta yhden päivänkin sisällä ja sääennustuksiin kannattaa luottaa korkeintaan päivän verran eteenpäin.

Vaikka aamu alkoi sateella ja sumulla, ehti iltapäiväksi tulla jo aivan aurinkoista ja illaksi taas kova tuuli. Vaatteiden vaihtoa tuli harrastettua melkein muotinäytöstahtiin.

Aamupäivän marssin noin 6 mailia alkamäkeen, kunnes saavuin Nantahala Outdoor Centerille. NOC on varsinainen keidas keskellä vuoria, koska aivan polun varressa on kauppa, ulkoiluliike ja ravintola. Paikassa voi myös yöpyä. Kävin itse lounaalla River’s Endissä ja suosittelen paikkaa lämpimästi. Selvästi ulkoiluharrastajiin tottunut henkilökunta palveli haisevia vaeltajiakin ystävällisesti, ruoka oli hyvää ja ranskalaiset taivaallisia.

Kunnon lounaan jälkeen loppupäivän ohjelmassa ollut 6 mailin ylämäki meni suhteellisen kivuttomasti. Töitä sai toki tehdä, mutta voimat riittivät hyvin.

Tähän asti minulla ei ole onnekseni ollut jalkaongelmia. Kengät eivät ole hiertäneet ja jalat ovat pysyneet kuivina. Jostain syystä tänään kuitenkin toinen kenkä alkoi painaa pikkuvarpaan kohdalta ja yritin oikoa sukkaa epäillen sen olevan rutussa. Illalla selvisi, että pikkuvarvas oli turvonnut kynnen juuresta ja vuotanut hieman verta. Huominen näyttää mihin suuntaan tilanne kehittyy.

2 thoughts on “Day 16: NOC

    1. Kiitos! Yritän päästä takaisin liikkeelle.

Comments are closed.