Day 15: St. Patrick’s Day

22,78 km (14.2 miles)
131.1 / 2189.8 miles
Wesser Bald Shelter, NC

I’m listening to the creaking of the day. The frame of my backpack creaks, my hiking boots creak, and the burnt or otherwise rotted trees creak ominously in the wind. But occasionally when stopped one can hear complete silence. And that is a very satisfying experience.

I would have liked to listen to music or an audiobook today, too, but the headphone cord problems I mentioned yesterday were not allowing that. Luckily my trusty one-woman support team in Georgia took care of the situation before I even got a chance to ask, and a new extension piece will be waiting for me in Fontana. On a beautiful day the recorded audio entertainment isn’t as important, but in less ideal weather or on a tough day it is oddly helpful.

The morning started out rainy, but luckily the drizzle stopped almost immediately, and as the day progressed even the sun peeked out occasionally. The first hill of the morning felt as though it wouldn’t be conquered, and my faith in myself was near running out. But about half way up the hiking machine kicked in again, and I got to my destination. I did about 16 miles, which is the longest thus far – and my legs feel it. Tomorrow morning’s forecast calls for rain, so I thought I would rest a little longer and keep my distance a bit more subdued. Along the way I will also pass Nantahala Outdoor Center, or NOC, where I planned to visit.

People across the USA are celebrating St. Patrick’s day today. On the AT the evidence of this Irish party showed up in the form of two hikers wearing orange fake beards. I won’t be holding any special parties in my green tent though.

Total time: 01:30:33

Kuuntelen päivittäin natinaa. Rinkan runko natisee, vaelluskengät natisee ja palaneet tai muuten lahot puut natisevat tuulessa uhkaavasti. Mutta toisinaan pysähtyessä saattaa kuulla täydellisen hiljaisuuden. Ja se on hyvin tyydyttävä kokemus.

Tänään olisin mielelläni kuunnellut myös musiikkia tai äänikirjaa, mutta eilen mainitsemani kuulokejohto-ongelmat eivät tätä tällä hetkellä salli. Onneksi kuitenkin aina luotettava yhden naisen huoltojoukkoni Georgiasta järjesti asian ennen kuin osasin pyytääkään ja Fontanassa minua odottaa uudet kuulokejohdot. Kauniina päivinä audioviihteellä ei ole niin merkitystä, mutta huonolla säällä tai raskaana päivänä se auttaa kummasti.

Aamu alkoi sateisena, mutta onneksi pieni tihku loppui melkein heti lähdettyäni vaeltamaan ja päivän myötä aurinkokin tuli välillä esiin. Aamun ensimmäinen ylämäki ei meinannut taittua millään ja usko meinasi välillä loppua. Päivän puolessa välissä kuitenkin vaelluskone lähti taas käyntiin ja pääsin tavoitteeseeni. Tein noin 16 mailin päivän, mikä on pisin tähän mennessä – ja siltä tuntuu kyllä jaloissakin. Huomiseksi on luvattu aamuksi sadetta, joten ajattelin lepääväni hieman pidempään ja ottavani maltillisemman päivämatkan. Matkan varrelle osuu myös Nantahala Outdoor Center eli NOC, jossa ajattelin pistäytyä.

Yhdysvaltalaiset juhlivat tänään St. Patrick’s Dayta eli Pyhän Patrickin päivää. Erityisesti irlantilaistaustaisten juhla näkyi AT:lla sen verran, että tapasin kaksi oransseihin tekopartoihin sonnustautunutta vaeltajaa. Vihreässä teltassani ei kuitenkaan vietetä tänään sen kummempia juhlallisuuksia.