Day 1: Springer Mountain

13,35 km (8.3 miles)
0.2 / 2189.8 miles
Springer Mountain Shelter, GA

Noora brought me to Amicalola Falls State Park in the morning, and under the sunshine I started climbing the stairs up to the waterfall. I also made a stop at the lodge’s Appalachian Trail Kick-off event and met Tin Man from AntiGravityGear.

The approach trail is 8.8 miles and on the uphill stretches I cursed the amount of food I had taken with me. On the flatter sections the traveling was quite nice. I reached Springer Mountainin and the southern terminus of the  Appalachian Trail around five in the evening.

Of the AT itself I only hiked about 0.2 miles, before I set up for the night at a shelter near the peak. The caretaker in the area was very friendly and helped me with the ropes for my bear sack, so I was able to get my food up in the air after dinner. As the sun set I gladly crawled into my tent. And I mean crawl, as my solo refuge is not spoiled with extra square footage or volume.

Total time: 23:08:31

Noora toi minut aamupäivällä Amicalola Falls State Parkiin ja aurinkoisessa säässä lähdin nousemaan putousten ohi kulkevia portaita. Kävin pyörähtämässä myös Appalachian Trail Kick-off -tapahtumassa lodgella ja tuli tavattua AntiGravityGearin Tin Man.

Lähestymispolku on 8,8 mailin mittainen ja ylämäissä kyllä kiroilin mukaan ottamani ruuan määrää. Tasaisella kulku oli kuitenkin mukavaa. Saavutin viiden aikaan iltapäivällä Springer Mountainin eli Appalachian Trailin eteläisen päätepisteen.

Itse AT:a tuli vaellettua vasta vain 0,2 mailia, kun asetuin yöksi huipun läheisen laavun luokse. Alueen caretaker opasti ystävällisesti karhukaapeleiden käytössä ja sain illallisen jälkeen ruuat hilattua ylös. Auringonlaskun myötä saattoi hyvin mielin kömpiä telttaan. Ja nimenomaan kömpiä, koska soololukaalissani ei turhia neliöitä eikä kuutioita ole.

One thought on “Day 1: Springer Mountain

  1. […] On this day, exactly one year ago, I lifted the painfully heavy backpack up on a sunny, but chilly morning at the Amicalola Falls State Park in Georgia and started to chase my dream. Two years earlier I had heard about the 3500 km (2200 mi) long Appalachian Trail and the idea of thru-hiking got me at hello. And it didn’t leave me until 199 days later, when I summited the Mount Katahdin in Maine. […]

Comments are closed.