Bouldering in Neulaniemi

All the snow wasn’t yet gone from the forest, but me and my classmate Riikka wanted to check out some local boulders. I train bouldering mostly indoors when I have no belayer, but otherwise I don’t fancy climbing low that much. I have been bouldering outdoors only once before. Now that all the bigger cliffs were still wet, we thought that boulders might offer us something to climb.

We rode along Neulaniementie and left our car at the parking lot in Viinaniemi. Carrying the crashpad, we spent a while searching because the map in 27 Crags was everything but accurate (later it has been improved, though). First we found Polkukivi that is near the road and started to climb it up and down. The rock was horribly cold. Though the friction was perfect it doesn’t really help when your hands freeze instantly numb.

We hiked deeper into the forest and found Proviisori that has multiple lines around it. After few tries our hands were frozen solid and we decided to change climbing into hiking. Straying for our own amusement we ended up finding first a smaller cliff and then a bigger one. The rock looked very inviting and it had exellent cracks for trad climbing. The only thing was that I wasn’t sure if this side of Neulamäki was part of the nature reserve nearby where rock climbing was prohibited. Hence I took some photos to examine this thing more thoroughly later…

Polkukivi: 62°53’56” N, 27°36’23” E
Proviisori: 62°53’55” N, 27°36’20” E

JFRM-2016-04-3584.jpg
Riikka and her crashpad are ready to roll
Riikka ja hänen pädinsä ovat valmiina toimintaan
JFRM-2016-04-3585.jpg
Sun is piercing through the woods
Auringonsäteet tunkeutuvat oksiston lävitse
JFRM-2016-04-3589.jpg
Riikka seen from the top of Polkukivi
Riikka Polkukiven päältä nähtynä

JFRM-2016-04-3591.jpg

JFRM-2016-04-4819.jpg
Riikka admires the ice covering the rock
Riikka ihailee jään peittämää kalliota
JFRM-2016-04-4826.jpg
This is the trad heaven that we found
Löytämämme träditaivas
JFRM-2016-04-4827.jpg
Frozen plants at the bottom of the rock face
Jäätynyttä kasvustoa kallion juurella

JFRM-2016-04-4831.jpg

JFRM-2016-04-4832.jpg

Kaikki lumi ei ollut vielä sulanut metsästä, mutta halusimme lähteä luokkakaverini Riikan kanssa katsastamaan paikallisia kiviä. Treenaan boulderointia sisällä silloin, kun ei ole köysikaveria, mutta muuten en ole erityisen kiinnostunut matalalla kiipeämisestä. Ulkona olen boulderoinut kerran aiemmin. Nyt isommat kalliot olivat vielä kuitenkin niin märkiä, että ajattelimme boulder-osastolta löytyvän todennäköisemmin jotain kiivettävää.

Ajoimme Neulaniementietä ja jätimme auton Viinaniemessä olevalle parkkipaikalle. Pädi selässä etsiskelimme metsässä tovin, koska 27 Cragsin karttapisteet olivat jotain sieltä tännepäin eli eivät erityisen selkeitä (asia on tosin sittemmin parantunut). Löysimme ensin tien lähellä sijaitsevan Polkukiven ja kiipesimme hetken sitä. Kivi oli todella kylmää. Vaikka kitka oli erinomainen, ei siitä ole hirveästi iloa, jos kädet jäätyvät tunnottomiksi hetkessä.

Jatkoimme syvemmälle metsään ja löysimme Proviisorin, jonka ympärille muodostuu useampikin reitti. Muutaman yrityksen jälkeen kädet alkoivat kuitenkin olla aivan jäässä ja päätimme siirtyä kiipeilymoodista retkeilymoodiin. Harhailimme huviksemme ympäriinsä ja löysimme läheltä ensin vähän isompia jyrkänteitä ja lopulta paljon isomman jyrkänteen. Kallio oli todella houkuttelevan näköinen ja siinä oli erinomaisia halkeamia trädikiipeilyä ajatellen. En vain ollut varma oliko Neulamäen tämä reuna luonnonsuojelualuetta, jolla kalliokiipeily on kielletty. Otin kuitenkin kallioista kuvia palatakseni aiheeseen myöhemmin…

Polkukivi: 62°53’56” N, 27°36’23” E
Proviisori: 62°53’55” N, 27°36’20” E

One thought on “Bouldering in Neulaniemi

  1. […] While bouldering with Riikka last spring, I found a potential trad climbing crag from Neulaniemi in Kuopio. The other side of Neulamäki is a nature reserve and rock climbing that is kind of borderline case in freedom to roam (or everyman’s rights as they are called in Finnish) is prohibited there (theoretically rock climbing can be considered as roaming, but it often includes removal of the moss). I examined some maps at home and saw that the nature reserve doesn’t extend to the Neulaniemi side. That means climbing should be allowed there. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.