Semi-urban Microadventure

Even though I tend to take lots of photos while traveling, I rarely shoot any photos where I live. The places you see every day aren’t just as fascinating. Now I decided to do a nightly photowalk just a couple kilometers from my home. I go running often to Pappilanniemi (that would translate as Vicarage peninsula) track, that serves also as a nature trail. The rocky shore in Pappilanniemi is a peaceful place in nature, but still quite near to the town. On the other hand another interesting photo opportunity is along the way to Pappilanniemi. There is a UPM Kaukas’ wastewater treatment plant or the Shit Bay as the employers casually call it. Pappilanniemi is known as an area that has ticks that carry Lyme disease and TBE (tick-borne encephalitis), so you should always perform a tick-check routine.

This time I wanted to sleep under the open sky first time during the Two Nights -challenge. I laid my air mattress on a nice spot by the water and enjoyed the beautiful view. Only downside is about a million mosquitoes that are biting me constantly. I wish that the slight wind from lake Saimaa will blow them away eventually. The temperature is now 14°C (57°F). Even though the sun is already rising, I think I have time to sleep a few hours. At this time of the year the night lasts less than 5 hours in Southern Finland. And during that time it doesn’t really come dark at all.

Valokuvaan paljon matkustellessani, mutta jostain syystä omaa asuinseutua tulee kuvattua harvoin. Jokapäiväiset paikat eivät herätä samaa kiinnostusta. Nyt päätin kuitenkin tehdä yöllisen valokuvausretken aivan parin kilometrin päähän kotoani. Lenkkeilen usein Pappilanniemen pururadalla, joka on myös luontopolku. Pappilanniemen rantakalliot ovat rauhallinen paikka luonnossa ja kuitenkin lähellä kaupunkia. Toisaalta kiinnostava kuvauskohde on myös paikalle johtavan tien varrella oleva Kaukaan tehtaiden jätevedenpuhdistamo tai Paskalahti, kuten sitä työntekijät kutsuvat. Pappilanniemessä oleva punkkikanta voi tartuttaa borrelioosia sekä puutiaisaivotulehdusta, joten täällä liikuttuaan on hyvä tehdä punkkitarkastus.

Tällä kertaa päätin myös yöpyä ensimmäisen kerran taivasalla Two Nights -haasteen aikana. Levitin ilmapatjani mukavalle paikalle keskelle rantakalliota ja jäin nautiskelemaan eteeni avautuvasta maisemasta. Ainoana haittana ovat noin miljoona hyttystä, jotka yrittävät syödä minua koko ajan. Ehkä rannalle käyvä pieni tuulenvire ajaa ne lopulta pois. Lämmintä on nyt 14°C. Ajattelin ehtiä vielä nukkumaan muutaman tunnin, vaikka aurinko on jo nousemassa. Yö kestää tähän aikaan vuodesta Etelä-Suomessa alle 5 tuntia ja kunnolla pimeää ei tule ollenkaan.