Day 1: Mexico

22,07 km (13.7 miles)
15.4 / 2650 miles
Hauser Creek

In the morning I woke up in my tent, surrounded by fog. My morning routine went quickly, but I didn’t really feel like eating breakfast. I filled my water bottle from the spigot and started walking toward the Mexican border a few hundred meters away.

I went to touch the border wall and took a few pictures of the PCT’s Southern Terminus marker. Other hikers showed up at a steady pace. I returned from the border to CLEEF (PCT goes past it) to top off some more water and then continued on my way.

The sun started to heat up the weather quite quickly. At mile 4.4 was a known stream where I got to refill on water. I also met Big Owl, Hoover, and Rabbit.

The afternoon was a battle uphill in the heat. My sunshade was a little bit of help. I met Big Owl, an infectious diseases doctor from Boston, again, and we ended up hiking together for a while.

The goal was to hike at least 8 miles, but no more than 15. When Big Owl and I got to about 11 miles we decided that getting to Hauser Creek at 15 miles was doable.

Even though the heat let up in the afternoon, the last 3 miles were a fight. I sat down to rest periodically because the hike was hard on my feet. A bit after six I did make it to Houser Creek very satisfied with my achievement for the day.

Heräsin aamulla sumun keskeltä teltastani. Aamutoimet sujuivat nopeasti, mutta aamupala ei oikein maistunut. Otin pullollisen vettä hanasta ja lähdin kulkemaan muutaman sadan metrin päässä olevaa Meksikon rajaa.

Kävin koskettamassa rajamuuria ja otin valokuvia PCT:n eteläisen päätepisteen monumentilla. Muita vaeltajia ilmestyi tasaisesti. Palasin rajalta CLEEFille (PCT kulkee sen ohi) täyttämään lisää vettä ja sitten jatkoin matkaa.

Aurinko alkoi hyvin nopeasti kuumentaa keliä. Mailin 4,4 kohdalla oli tiedossa oleva puro, josta sain täytettyä lisää vettä. Tapasin samalla Big Owlin, Hooverin ja Rabbitin.

Iltapäivä oli taistelua ylämäkeen kuumuudessa. Aurinkovarjosta oli hieman apua. Kohtasin taas Big Owlin, Bostonilaisen infektiolääkärin, ja päädyimme vaeltamaan jonkin matkaa yhdessä.

Tavoitteena oli vaeltaa vähintään 8 mailia ja enintään 15. Tultuamme mailin 11 kohdille totesimme Big Owlin kanssa, että kyllä tästä 15 mailin kohdalla olevalle Hauser Creekille vielä pääsee.

Vaikka iltapäivästä paahde helpotti, oli viimeiset 3 mailia taistelua. Istahdin välillä lepäämään, koska jalkapohjat olivat kovilla. Hieman kuuden jälkeen saavuin kuitenkin Hauser Creekille hyvin tyytyväisenä päivän saavutuksesta.