Salpapolku: Day 3 – Pyyhinlampi-Takamaa

20,24 km (12.58 miles)
Takamaa, Miehikkälä

During the night and in the wee hours there had been light rain showers and that’s what the forecast was predicting for the day, too. Though it wasn’t raining as I was packing my things at Pyyhinlampi. Because the morning was a bit chilly I started my hike wearing the rain jacket anyway.

The first bunker of the morning was once again humid and echoing. I was wondering the strange paint pattern on the walls, but I presume that there has been some kind of bunks that have left the paintless areas on the walls.

When I crossed the Turanjoki river over a bridge I think I also crossed from the Virojoki county to Miehikkälä. Or at least the village of Kylmälä that was nearby was already part of Miehikkälä. Turanjoki could be a water source (though I would treat the water, because there are fields nearby), but I had enough with me to get to the Miehikkälä Salpalinja Museum.

As I was walking by a house a local guy came to greet me and asked if I was hiking the trail. I stayed there for a while to talk with him and he told that he had also hiked the trail. He said that he sees hikers every once in a while, but usually later in the summer. He also knew that some Finnish army troops hike the trail annually. There was one bunker standing in his backyard and he told me that there were more in the woods nearby. The locals have clearly taken the Salpalinja structures as a part of their gardens, because he too had some flowers growing on the anti-tank obstacles.

In the afternoon the light rain showers started, but it wasn’t raining too heavily at any point. I decided to put on my rain gear anyway, because all the bushes brushing against me on the overgrown trail were more likely to make my clothes wet than whatever was coming from the sky.

If the other bunkers had been humid, the next one had downright moldy smell. One room had water on the floor, but not more than anywhere else. Nearby was also another bunker where I was surprised to find a wall socket, a mat on the floor and lights (which didn’t work, though). Apparently this bunker is used for some kind of educational or adventure tourism, because there was also a wooden table and bunks. And these were clearly rather new.

Soon I arrived to the intersection where a side trail leads to the Jermula lean-to. There was clear way signs, but I was thinking that we could learn something here in Finland from the trail marking system on the Appalachian Trail. It wouldn’t take much effort to mark the actual trail and side trails differently. On the AT they have white blazes for the trail, double blazes for turns and blue blazes for side trails (that lead to water, shelters etc.). This is very easy to implement and fool proof for a hiker.

The first sign of arriving to the Miehikkälä Salpalinja Museum was a trench that was strengthened with wooden walls. There was also a ball-form bunker there. I saw other artifacts like the tank that was greeting me by the road. I hadn’t planned for an actual museum tour here either, but I went to the cafeteria to get some snacks. There were only some museum staff there and they were regarding my hiker trash looks with unpleasant expressions. This unwelcoming atmosphere didn’t really encourage me to stay longer than I had to. I bought one more cola bottle to go, filled my water from the faucet outside and took off.

After leaving the museum behind I found a bunker from the woods that seemed unfinished. Every other bunker have had a concrete floor, but here there was only a ground floor. The floor plan was also different from any other. Part of the bunkers are built with the same floor plan. I find the unique, mazy and multi-level bunkers more exciting.

I had initially planned to stay the night at Muhikko, where there was a reservable wilderness hut with sauna and a swimming place. Though the water in Vaalimaanjoki river was brownish. There was still plenty of time before dark and I was willing to make tomorrow shorter, because the forecast was showing rain. Hence I didn’t stay at Muhikko to feed the mosquitoes, but hiked on.

Salpapolku doesn’t have too many views, because there is not that much change in elevation. At Kivimäki someone had clear cut the forest (which generally is NOT pleasing), which allowed me to see bit further than the next tree. There is also a rock quarry at Kivimäki and apparently that has created a steep scarp into a rocky gorge. The landscape beneath me reminded me from the Mahoosuc Notch in the AT. Fortunately I didn’t have to go down there, because the trail took an easier route down.

From there on the trail followed a dirt road. After a 4 km (2.5 mi) walk I reached the Takamaa lean-to, which was my destination for today. That left me only 8 km (5 mi) to do on the last day. At Takamaa there is a lean-to, a privy and in the front of the lean-to at least one good tent spot. This shelter is located right next to the dirt road, but I didn’t see any traffic at any point. Mosquitoes appeared to accompany me, though less than on previous nights. Hence I put up my tent and dug in to ponder my plans for the next morning.

Total time: 23:48:30

Yöllä ja aamun mittaan oli tullut lyhyitä sadekuuroja ja päivällekin oli ennustettu vesisateita. Pakatessani tavaroita Pyyhinlammella oli kuitenkin poutasää, mutta lähdin hieman viileään aamuun sadetakki päällä.

Aamun ensimmäinen bunkkeri oli taas kostea ja kaikuisa paikka. Ihmettelin erikoista maalikuviota seinillä, mutta luultavasti bunkkerissa on joskus ollut jonkinlaiset makuulaverit, joiden kohdalla maalia siis ei ole ollut seinässä. Ja nyt kun näitä rakennelmia ei ole, näyttää seinämaali oudon raidalliselta.

Ylittäessäni Turanjoen siltaa pitkin siirryin tietääkseni Virojoen kunnan puolelta Miehikkälän puolelle. Tai ainakin lähettyvillä oleva Kylmälän kylä on jo Miehikkälää. Turanjoki voisi soveltua vedenottopaikaksi (tosin käsittelisin veden, koska lähellä on peltoja), mutta itselläni oli vielä tarpeeksi juotavaa päästäkseni Miehikkälän Salpalinjamuseolle asti.

Kävellessäni erään talon ohi tuli paikallinen mies kysymään minulta olenko vaeltamassa Salpapolkua ja jäin juttelemaan hetkeksi hänen kanssaan. Hän kertoi itsekin vaeltaneensa reitin ja näkevänsä silloin tällöin vaeltajia, mutta yleensä myöhemmin kesällä. Armeija käy kuulemma vuosittain. Hänen kotipihassaankin oli yksi bunkkeri ja lähimetsässä kuulemma useampia. Paikalliset ovat selvästi ottaneet Salpalinjan rakenteet osaksi pihasuunnitteluaan, koska hänelläkin oli kukkia kasvamassa panssariesteiden päällä.

Iltapäivällä alkoi tulla kevyitä kuurosateita, mutta missään vaiheessa vettä ei tullut erityisen paljon. Päädyin kuitenkin pukemaan sadevarusteet päälle, koska paikoin umpeenkasvaneella polulla kastui enemmän reittiä ympäröivien kasvien osuessa vaatteisiin kuin taivaalta tulevasta vedestä.

Jos aiemmatkin bunkkerit olivat olleet kosteita niin seuraava tuoksahti suorastaan hieman homeiselle. Lattialla oli myös yhdessä huoneessa vettä, mutta ei sen enempää kuin muuallakaan. Lähellä oli toinenkin bunkkeri, josta yllätyksekseni löysin pistorasian, maton lattialta ja valot (jotka eivät tosin toimineet). Ilmeisesti tätä käytetään jonkinlaiseen koulutus- tai elämysretkeilytarkoitukseen, koska bunkkerista löytyi myös puinen pöytä sekä makuulaverit. Nämä olivat selvästi melko uusia.

Jermulan laavun risteys tuli pian vastaan, mutta siellä en lähtenyt käymään vaan jatkoin matkaani. Tämä risteys oli merkitty selkeästi tienviitoilla, mutta mietin kyllä, että Suomessakin sivureittien merkitseminen pääreitistä eroavalla tavalla ei vaatisi kovin erityistä vaivaa. Appalachian Trailin systeemi, jossa käännökset merkitään tuplaviivalla puussa ja sivupolut (laavuille, vesilähteille ym.) eri värillä on todella helppo toteuttaa ja retkeilijälle idioottivarma.

Ensimmäinen merkki Miehikkälän Salpalinja-museosta oli puulla vuorattu taisteluhauta, josta löytyi pikkuinen pallon muotoinen bunkkeri. Vastaan alkoi tulla myös muita näyttelyesineitä kuten tien laidassa tervehtivä panssarivaunu. En täälläkään suunnitellut tekeväni erityistä museokierrosta, mutta menin museon kahvioon välipalalle. Paikalla oli vain museon henkilökuntaa, jotka katsoivat likaista vaeltajanolemustani hieman epäileväisesti. Kovin pitkäksi aikaa paikka ei houkutellut ilmapiirillään jäämään, joten ostin vielä yhden colapullon mukaan ja kävin täyttämässä vesipullon pihalla olevasta hanasta.

Museon jälkeen metsästä löytyi yksi keskeneräisen oloinen bunkkeri. Kaikissa muissa bunkkerissa on ollut betonilattia, mutta tässä oli vain maalattia. Muutenkin bunkkerin rakenne oli aiemmista poikkeava. Osa on nimittäin tehty selkeästi saman kaavan mukaisesti, mutta jännittävimpiä ovat mielestäni hieman sokkeloisemmat tai monessa tasossa olevat bunkkerit.

Olin alunperin suunnitellut viettäväni yön Muhikossa, jossa on saunallinen varaustupa ja uimapaikka. Tosin vesi Vaalimaanjoessa oli ruskeahkon näköistä. Päivää oli kuitenkin vielä hyvin jäljellä ja halusin lyhentää huomista päivää, koska sääennuste lupasi sadetta. Niinpä en jäänyt Muhikkoon hyttysten syötäväksi vaan jatkoin matkaa.

Salpapolulla ei ole kovin paljoa näköalapaikkoja, koska korkeusvaihteluakaan ei suuremmin ole. Kivimäen alueella oli kuitenkin tehty avuhakkuita (jotka itsessään eivät ilahduta), mikä tarjosi hieman avaramman näkymän ympäristöön. Kivimäellä on myös louhos ja ilmeisesti sen seurauksena muodostunut jyrkänne kivikkoiseen rotkoon. Allani häämöttävästä maisemasta tuli vahvasti mieleen Mahoosuc Notch Appalakeilla. Sinne ei onneksi tarvinnut kuitenkaan mennä rämpimään vaan polku kiersi helpompaa maastoa pitkin.

Kivimäeltä eteenpäin reitti olikin hiekkatietä pitkin kulkemista. Melko tarkalleen neljä kilometriä myöhemmin saavuin Takamaan laavulle, joka oli päivän tavoitteeni. Viimeiselle vaelluspäivälle jäisi siten vain noin 8 km jäljelle. Takamaalla on laavu ja huussi sekä aivan laavun edessä ainakin yksi hyvä telttapaikka. Laavu sijaitsee suoraan hiekkatien varrella, mutta liikennettä en nähnyt missään vaiheessa. Hyttysiä alkoi taas ilmestyä seurakseni, vaikka ei niin paljon kuin aiempina iltoina, joten laitoin teltan pystyyn ja vetäydyin pohdiskelemaan seuraavan aamun aikataulua.