Day 182: Rangeley

14,06 km (8.7 miles)
1969.4 / 2189.8 miles
The Hiker Hut, Rangeley, ME

My sleep had been exceptionally serene. In the sleeping bag you usually wake up every time when you have to turn, but now I had laid completely comatose. Still I was able to persuade myself to get up before 7 am. When I was brushing my teeth I saw 77. I had reckoned that he was also staying the night at the shelter and as an early riser he was already on the go.

My hike started after the breakfast and packing. In the cloudy weather I decided to stand the cold to be able to pack my down jacket inside my backpack and into a dry sack. The weather forecast was showing a chance of rain and I didn’t want to leave the puffy outside my pack, as I usually do if I wear it in the morning.

The terrain was mainly easy to hike and mostly gentle downhill. I was aiming to a roadcrossing that was about 10 miles away, because I needed to resupply. After a brisk and uneventful hike I was at the road at 2 pm. I followed the road 0.3 miles to the Hiker Hut, where I was wishing to get a bunk and a ride to town.

All the bunks in the Hiker Hut were taken, but I got a small cabin for $40. This hut with no electricity was not any warmer than my tent, but the main reason to stay was to resupply. The nearest town was Rangeley, where the owner of the Hiker Hut, Steve, took me. I mailed out a book that I had done reading and then headed to Sarge’s Sports Pub for a dinner and to recharge my phone. A pizza and a salad was enough to fill my stomach, but the culinary level of this noisy pub wasn’t anything special.

Steve came to pick me up with few other hikers and on the way back we stopped for resupply at IGA. In the evening I had plenty of time to read and to write a letter, because without electricity and service there were really no other temptations.

Total time: 21:30:00

Olin nukkunut poikkeuksellisen levollisesti. Makuupussissa nukkuessa usein herää aina siihen, kun täytyy kääntyä, mutta nyt olin maannut kuin koomassa. Onnistuin silti suostuttelemaan itseni ylös ennen seitsemää. Pestessäni hampaita näin 77:n kävelevän ohi. Olin arvellutkin hänen yöpyneen myös shelterillä ja aikaisena herääjänä hän oli jo lähdössä liikkeelle.

Oma vaeltamiseni alkoi vasta aamupalan ja pakkaamisen jälkeen. Pilvisessä säässä päätin sietää viileyttä voidakseni pakata untuvatakin repun sisälle kuivasäkkiin. Sääennuste oli nimittäin näyttänyt mahdollista sadetta, joten en halunnut jättää takkia repun ulkopuolelle, kuten usein teen, jos pidän sitä aamulla päällä.

Maasto oli pääosin helppokulkuista ja paljolti loivaa alamäkeä. Tähtäimessäni oli vajaan 10 mailin päässä oleva tienristeys, koska minun täytyi päästä ruokaostoksille. Reippaan ja yllätyksettömän matkanteon myötä olin jo kahden aikoihin risteyksessä. Jatkoin matkaa tietä pitkin 0,3 mailin päässä olevalle The Hiker Hutille, josta toivoin saavani yöpaikan ja kyydin kaupunkiin.

The Hiker Hutin punkkapaikat olivat täynnä, mutta sain itselleni pienen mökin $40 hintaan. Sähkötön majani ei olisi juuri sen lämpimämpi kuin telttanikaan, mutta oikeastaan tämän pysähdyksen keskeisin tarve oli ruokahuolto. Lähin kaupunki on Rangeley, jonne hostellin omistaja Steve kävi viemässä minut. Kävin postittamassa lukemani kirjan pois ja suuntasin sitten Sarge’s Sports Pubiin syömään sekä lataamaan kännykkäni. Pizza ja salaatti täyttivät vatsan, mutta meluisan pubin kulinaarinen taso ei ollut kovin ihmeellinen.

Steve kävi poimimassa minut ja muutaman muun vaeltajan kyytiinsä ja paluumatkalla pysähdyimme hoitamaan ruokatäydennykset IGA:ssa. Ehdin illalla vielä hyvän aikaa lukea kirjaa ja kirjoittaa yhden kirjeen, koska ilman sähköjä ja kenttää ei ollut juuri muita houkutuksia.