Day 19: Great Smoky Mountains National Park

8,76 km (5.4 miles)
171.8 / 2189.8 miles
Birch Spring Gap, NC

Some who are following my hike are wondering how in the world I’m making it in the snow. I personally haven’t really been worried about the snow, I’m actually more concerned about the heat. Today, as I ascended from Fontana Dam to the Great Smokey Mountains National Park, the sun was beating down mercilessly. And it’s only spring. A heavy pack with a full load of food did not reduce the amount if sweat produced on the uphill trek.

On the other hand the warmth has its benefits, too. Once I got to the only camping spot on the AT within the Smokies I was able to just toss my wet clothes to dry on a branch and pitch my tent sans shirt. Even washing with baby wipes is remarkably easier and more pleasant outside the tent in warm air.

So for the next week I will be traveling within Great Smokey Mountains National Park, which is commonly known as The Smokies. Other than this campground hikers are not allowed to camp outside existing shelters, unless said shelters are full (in which case through hikers must yield space, regardless of the time of day). I will likely have a zero day in Gatlinburg once I get to Tennessee.

Total time: 20:14:34

Jotkut vaellustani seuranneet ihmiset ovat päivitelleet miten pärjään lumessa. En ole itse ollut mitenkään huolissani lumesta, mutta enemmän mietityttää kuumuus. Tänään, noustessani Fontanan padolta Great Smoky Mountainsin kansallispuistoon, aurinko paahtoi armottomasti. Ja nyt on vasta kevät. Painava reppu ruokatäydennyksen jälkeen ei mitenkään auttanut ylämäessä hikoilua.

Toisaalta lämpö tuo mukavatkin puolensa. Päästyäni Smokiesin ainoalle AT:n varrella olevalle telttapaikalle saatoin heittää hikiset vaatteet kuivumaan oksalle ja pystyttää teltan paidatta. Babywipeseilla peseytyminenkin oli huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää teltan ulkopuolella lämpimässä ilmassa.

Seuraavan viikon kuljen siis Great Smoky Mountainsin kansallispuistossa, joka tunnetaan lyhyemmin Smokiesina. Tätä telttapaikkaa lukuunottamatta yöpyminen pitää tehdä sheltereissä elleivät ne ole täysiä (silloin läpivaeltajat ovat väistämisvelvollisia, riippumatta kellonajasta). Käyn mahdollisesti pitämässä välillä lepopäivän Gatlinburgissa, Tennesseen puolella.