The last day in Zermatt

We decided to spend our last day in Zermatt recovering and walking around the town. The 150th anniversary of the first ascent of Matterhorn inspired us to find the graves of those climbers that are located in Zermatt. In 1865 Edward Whymper, lord Francis Douglas, Charles Hudson, Douglas Hadow, Michel Croz and two Peter Taugwalders (a father and a son) reached the summit of Matterhorn. During the descent Hadow slipped and pulled three others down the mountain – leaving Taugwalders and Whymper the only ones to survive the climb.

Hudson is buried beneath the altar of the English Church and on the wall there is a memorial plaque. In addition he has a small memorial stone at the Mountaineers’ cemetery, that is located behind the church of St. Mauritius. There are also buried the survivors of the first ascent, both Taugwalders, and Michel Croz who died on descent. Hadow’s grave should be outside the English Church, but we were not able to find it (even though there are not that many graves there). Lord Douglas has no grave since his body was never found and Whymper is buried in Chamonix.

There is a Grave of the Unknown Climber at the Mountaineers’ cemetery to remind us of those who have disappeared on the mountains and of those whose remains have been fragmented beyond recognition. At the “normal” local cemetery there is a memorial for mountaineers and for the mountain guides who have died on duty. I find these interesting as a part of the cultural history of mountaineering, but also an important reminding of how dangerous my sport can be.

JFRM-2015-08-0728.jpg
A view over Zermatt from our house
Näkymä Zermattin yli taloltamme
JFRM-2015-08-0729.jpg
The English Church
Englantilainen kirkko
JFRM-2015-08-0730.jpg
150 years ago seven men made the first ascent to Matterhorn, three of them survived. Charles Hudson was killed on the mountain and is buried beneath the holy table of the English Church.
150 vuotta sitten seitsemän miestä saavutti ensimmäisen kerran Matterhornin huipun, mutta vain kolme heistä selvisi paluumatkasta. Charles Hudson menehtyi vuorella ja hänet on haudattu Englantilaisen kirkon alttarin alle.

JFRM-2015-08-0738.jpg

JFRM-2015-08-0740-Pano.jpg
Parish church of St. Mauritius
Pyhän Maurituksen kirkko

JFRM-2015-08-0742.jpg

JFRM-2015-08-0744.jpg

JFRM-2015-08-0746.jpg
Matterhorn and the broze alphorn
Matterhorn ja pronssinen alppitorvi
JFRM-2015-08-0747.jpg
A firetruck, the Zermatt way…
Paloauto Zermattin tapaan…
JFRM-2015-08-0749.jpg
Mountaineers graveyard. The grave of two Peter Taugwalders (father and son), who survived the first ascent of Matterhorn.
Vuorikiipeilijöiden hautausmaa. Kahden Peter Taudwalderin (isä ja poika) hauta. He selvisivät hengissä Matterhornin ensinoususta.
JFRM-2015-08-0750.jpg
Another first ascender of Matterhorn who died on the descent, Michel Croz.
Myös Matterhornin ensinousulla menehtynyt Michel Croz.
JFRM-2015-08-0751.jpg
Memorial of Charles Hudson
Charles Hudsonin muistomerkki
JFRM-2015-08-0753.jpg
Countless mountaineers have disappeared on the mountains and have never been found. This “grave of the unknown climber” was heartbreaking.
Lukemattomat vuorikiipeilijät ovat kadonneet vuorille, eikä heitä ole koskaan löydetty. Tämä “tuntemattoman vuorikiipeilijän hauta” on mielestäni hyvin liikuttava.
JFRM-2015-08-0754.jpg
The writing on the headstone of young Donald Williams’ grave resonated with me: “I chose to climb”. Nothing else needs to be said.
Nuoren Donald Williamsin hautakiven teksti resonoi minussa: “Minä valitsin kiivetä.” Se kertoo kaiken tarpeellisen.
JFRM-2015-08-0756.jpg
Dying on mountaineering hardly means “passing on into fuller life”…
Vuorikiipeillessä kuoleminen tuskin on “siirtymistä täydempään elämään”…

JFRM-2015-08-0761.jpg

JFRM-2015-08-0762.jpg

JFRM-2015-08-0764.jpg
The memorial of foreign climbers, who died here
Ulkomaisten, Zermattissa kuolleiden, kiipeilijöiden muistomerkki
JFRM-2015-08-0768.jpg
The memorial of mountain guides who died on duty
Työssään kuolleiden vuoristo-oppaiden muistomerkki

JFRM-2015-08-0769.jpg

JFRM-2015-08-0770.jpg
The author enjoys the sunny day
Kirjoittaja nauttii aurinkoisesta päivästä
JFRM-2015-08-0772.jpg
150 years from the FA of Matterhorn…it’s everywhere!
150 vuotta Matterhornin ensinoususta…se näkyy joka paikassa!
JFRM-2015-08-0773.jpg
A car! In carfree Zermatt!
Auto! Autottomassa Zermattissa!
JFRM-2015-08-0774.jpg
I said it before: You can use crampons to sell anything
Sanoin sen jo aiemmin: Jääraudoilla voi myydä mitä vain
JFRM-2015-08-0775.jpg
Found a Finnish flag!
Löysimme Suomen lipun!
JFRM-2015-08-0776.jpg
Buidings in the old Zermatt
Taloja vanhassa Zermattissa

JFRM-2015-08-0780.jpg

JFRM-2015-08-0781.jpg

JFRM-2015-08-0801-HDR-Pano.jpg
180° HDR panorama from our balcony
180° HDR-panoraama parvekkeeltamme

Viimeisen päivän Zermattissa päätimme käyttää palautumiseen ja kävelykierrokseen. Matterhornin ensinousun 150-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi suunnittelimme käyvämme etsimässä kaikki Zermattissa sijaitsevat ensinousijoiden haudat. Huipun saavuttivat 1865 Edward Whymper, lordi Francis Douglas, Charles Hudson, Douglas Hadow, Michel Croz ja kaksi Peter Taugwalderia (isä ja poika). Laskeutuessa kuitenkin Hadow liukastui ja veti mukanaan kolme muuta kiipeiljää – jättäen ainoiksi vuorelta hengissä selvinneiksi Taugwalderit ja Whymperin.

Hudson on haudattu Englantilaisen kirkon alttarin alle ja kirkon sisällä on asiasta kertova kyltti. Tämän lisäksi hänellä on pieni hautamuistomerkki vuorikiipeilijöiden hautausmaalla, joka sijaitsee Pyhän Maurituksen kirkon takana. Vuorikiipeilijöiden hautausmaalle on haudattuna Matterhornin valloituksesta selvinneet Taugwalderit ja laskeutuessa menehtynyt Michel Croz. Hadown hauta pitäisi olla Englantilaisen kirkon pihalla, mutta emme sitä jostain syystä löytäneet (vaikka hautoja ei ole monta). Lordi Douglasilla ei ole hautaa, koska hänen ruumistaan ei ole löydetty. Whymper puolestaan on haudattu Chamonix’in.

Vuorikiipeilijöiden hautausmaalla on myös “tuntemattoman vuorikiipeilijän hauta” muistuttamassa heistä, joita ei ole koskaan löydetty tai joiden jäännökset eivät ole tunnistettavissa. Tämän lisäksi Zermattin “tavallisella” hautausmaalla on vuorikiipeilijöiden muistomerkki ja työssään menehtyneiden vuoristo-oppaiden muistomerkki. Mielestäni nämä paikat ovat paitsi vuorikiipeilyn kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia, myös tärkeitä muistutuksia oman harrastuksen vaaroista.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.