Alps 2015

This year’s alpine adventure is split in a logistically challenging way between Germany and Switzerland. We decided to accept this, since we weren’t willing to give up on our two main goals: the Jubiläumsgrat that we had to skip two years ago due the weather and our next big mountain on the list – Dufourspitze. That’s why we will spend a week in Germany in Garmisch-Partenkirchen and then we’ll drive with a rented car to Switzerland and will stay another week in Zermatt.

We took a morning flight from Helsinki to Munich and after a nice Brotzeit in Augustiner Bierhalle, we took a train to Gramisch-Partenkirchen. Due the railroad construction work we had to leave the train at Uffing am Staffelsee. The bus was packed until Murnau, but after that we had all the excess space we needed all the way to GaPa. We stay at Helga Bertignol-Seiler‘s apartment called Dachidyll in Partenkirchen. In the evening we enjoyed a supper at Werdenfelser Hof with our local friend Aino. It was the last day of Partenkirchner Festwoche and we had a joy to see the Volkstrachtenverein procession.

The weather is rainy and cloudy, so we have to wait for a better weather to be able to climb. The weather should be improving towards the weekend. Our team includes me, my father Kimmo and my friend Dima, who is also writing a travel blog (in Finnish). In his blog you can find also all our tweets with #alpsdf-hashtag. All my blog posts about this trip can be found under the category Alps 2015.

My twitter: @JerikoFox United Kingdom Germany Finland
Dima’s twitter: @dimatsvetkov United Kingdom Finland
Dima’s travel blog: 2015 Alpit Finland

Tämän vuoden alppireissu jakautuu logistisesti haastavasti Saksaan ja Sveitsiin. Päädyimme tähän, koska emme halunneet luopua kahdesta meitä kiinnostavasta kohteesta: pari vuotta sitten sään takia väliin jäänyt Jubliläumsgrat ja seuraavana isona vuorena listalla oleva Dufourspitze. Niinpä vietämme viikon Saksassa vakiopaikassani Garmisch-Partenkirchenissä, ajamme vuokra-autolla Sveitsiin ja sijoitumme toiseksi viikoksi Zermattiin.

Tulimme aamulennolla Helsingistä Müncheniin ja käytyämme Brotzeitilla Augustiner Bierhallessa jatkoimme matkaa junalla Garmisch-Partenkircheniin. Ratatyön takia jouduimme kuitenkin vaihtamaan bussiin Uffing am Staffelseessä. Murnaun jälkeen täysi bussi tyhjeni huomattavasti ja ajelimme mukavasti GaPaan asti. Majoituimme Helga Bertignol-Seilerin Dachidyll-asuntoon Partenkirchenissä ja kävimme illallisella Werdenfelser Hofissa paikallisen ystävämme Ainon kanssa. Näimme myös Partenkirchner Festwochen päätteeksi ohi kulkeneen Volkstrachtenvereinin kulkueen.

Sää on hyvin sateinen ja pilvinen, joten kiipeilyn suhteen jäämme odottavalle kannalle. Viikon lopulla sään pitäisi olla parempi. Matkalla mukana on tällä kertaa isäni Kimmo ja ystäväni Dima, joka kirjoittaa myös omaa matkablogiaan. Diman blogiin kerääntyy myös kaikki minun ja hänen #alpsdf-tunnisteella merkitsemämme twiitit. Kaikki tähän reissuun liittyvät blogikirjoitukseni löytyvät Alps 2015 -kategorian alta.

Minun twitterini: @JerikoFox United Kingdom Germany Finland
Diman twitteri: @dimatsvetkov United Kingdom Finland
Diman matkablogi: 2015 Alpit Finland