Day 5: Julian

23,35 km (14.5 miles)
77.3 / 2650 miles
The Julian Inn, Julian

Another night of poor sleep. The wind rattling the tent kept me awake, and my campsite wasn’t the most even either. I started into the new day quite tired.

The early start got energy again from the cool morning and I pounded the miles as the sun rose. My aim was on Scissors Crossing and a ride from there to Julian. The last ten miles were on easy terrain, in the completely shadeless environment the sun beat down mercilessly.

My water lasted well, but almost tea-temperature water wasn’t very tempting to drink. I only got to rest under an overpass for a moment in Scissor Crossing when a local Trail Angel showed up to offer me a ride to town.

In Julian, I settled into The Julian Inn where I had reserved a room a few days earlier. My first order of business was to do laundry and take a shower. I didn’t get much more done before it was time to go to dinner at a local Italian restaurant, Romano’s. The salad there was very good, the pizza standard fare.

Tomorrow’s to-do list consists of checking on my food, going to the post office, and a hiking ritual of getting Mom’s apple pie. I’ve decided to send my camera out because I feel I get less out of it than the camera on my cell phone. Also, the kufiya scarf has proven to heat up my head too much, so I will continue using a Buff as headgear in AT-style.

Toinen huonosti nukuttu yö. Tuulen rätinä teltassa piti minua hereillä eikä telttapaikkanikaan ollut tasaisimmasta päästä. Melko väsyneenä lähdin uuteen päivään.

Aikainen startti sai taas vauhtia viileästä aamusta ja tahkoin maileja auringon noustessa. Tähtäimessäni oli Scissors Crossing ja sieltä kyyti Julianiin. Kymmenen viimeistä mailia oli kyllä helppoa reittiä, mutta täysin suojattomassa ympäristössä aurinko paahtoi armottomasti.

Vesi riitti hyvin, mutta melkein teen lämpöistä vettä ei houkutellut erityisesti juoda. Ehdin vain hetken levähtää maantiesillan alla Scissors Crossingissa, kun paikallinen Trail Angel tuli tarjoamaan kyytiä kaupunkiin.

Julianissa asetuin The Julian Inniin, josta olin varannut huoneen pari päivää aiemmin. Ensitöikseni pesin pyykit ja kävin suihkussa. Paljon muuta en ehtinytkään, kun piti lähteä jo illalliselle paikalliseen italialaisravintolaan, Romano’siin. Salaatti siellä oli todella hyvää, pizza perustasoa.

Huomiseen jää eväiden tarkistaminen, postissa käynti ja vaellusriitteihin kuuluva Mom’sin omenapiirakka. Päätin lähettää kameran pois, koska koen saavani siitä hyvin vähän enemmän irti kuin kännykkäni kamerasta. Lisäksi kufiya-huivi osoittautui päätä liikaa kuumentavaksi, joten jatkan AT:n tapaan Buff-huivin käyttöä päähineenä.