Day 4: Hiker Hostel

7,78 km (4.8 miles)
20.6 / 2189.8 miles
Hiker Hostel, Dahlonega, GA

I called the Hiker Hostel last night and was able to reserve a bed for myself for the low price of $19. The price included a ride from Woody Gap to the hostel and back, as well as breakfast. I had planned to get a later start because I only had five miles to go, and the shuttle ride was at 5 PM, but when I woke up in the morning I just couldn’t stay put. So I packed my things and decided to see what I would do in Woody Gap.

It had rained a bit over night, and it also rained for a while in the morning, so I was lucky to not be heading out early. I was rewarded with walking under clear skies, and at some point I even saw the sun. On my way I ran into a couple who had hiked last year, who were creating trail magic. The second, surprising trail magic, occurred when I arrived in Woody Gap. As I stepped out of the tree line onto the road, two cyclists stopped and asked if I was through hiking. One of them offered me a protein bar, which he said he always carried extras in case he met a through hiker.

I didn’t want to stay and wait hours for my ride to the hostel and I also didn’t want to pay an extra $12 for a shuttle, so I decided to throw myself headfirst into the hiker lifestyle and try hitchhiking. I hadn’t even stood by the road for a whole minute when a car stopped next to my outstretched thumb. A friendly woman asked where I was headed and said she would drop me off at the hostel. We chatted during the ride about the area, hiking, and Finland. She brought me all the way to the driveway of the hostel, and I thanked her profusely.

Hiker Hostel is worth the stop. The price point is good, and they have wifi, washing machines, and rides to the grocery store. The only downside was the location of my bed in the ”living room”, which was a very restless location after having spent so much time in the woods. Oh well, back into the woods tomorrow – to hike in the rain.

Total time: 19:15:29

Soitin eilen illalla Hiker Hosteliin ja sain varattua itselleni vuoteen huokealla $19 hinnalla. Maksuun sisältyy kyyti Woody Gapista hostellille ja takaisin sekä aamupala. Olin suunnitellut lähteväni vasta myöhemmin liikkeelle, koska edessä oli vain 5 mailia ja shuttle-kyyti hostellille oli klo 17, mutta herättyäni aamulla en malttanut jäädä muhimaan loputtomiin. Niinpä pakkasin tavarani ja päätin katsoa Woody Gapissa mitä tekisin.

Yöllä oli satanut hieman vettä ja myös aamulla satoi hetken, joten onneksi en ollut lähdössä aikaisin liikkeelle. Sain nimittäin kävellä poutasäässä ja jossain vaiheessa aurinkokin tuli taas esiin. Matkalla törmäsin viime vuonna vaeltaneeseen pariskuntaan, jotka olivat tekemässä trail magicia. Toinen, yllätyksellinen, trail magic tapahtui päästyäni Woody Gapiin. Astuessani metsästä tien varteen pysähtyi viereeni kaksi pyöräilijää, jotka kysyivät olinko läpivaeltamassa. Heistä toinen tarjosi minulle proteiinipatukan, joita hän sanoi kantavansa aina ylimääräisiä siltä varalta, että tapaa läpivaeltajia.

En halunnut jäädä odottamaan kyytiä hostellille useaksi tunniksi enkä myöskään maksaa $12 ylimääräisestä shuttlesta, joten päätin heittäytyä suoraan vaeltajien elämäntapaan ja yrittää liftata. En ehtinyt seistä tien varressa minuuttiakaan, kun ensimmäinen ohi ajava auto pysähtyi pystyssä olevan peukaloni kohdalle. Ystävällinen rouva kysyi minne olen matkalla ja lupasi pudottaa minut hostellille. Juttelimme matkalla tästä alueesta ja vaeltamisesta ja Suomesta. Nainen toi minut hostellin pihaan asti ja kiittelin häntä vuolaasti.

Hiker Hostel on pysähtymisen arvoinen paikka. Hintataso on sopiva ja paikasta löytyy niin wifi, pyykinpesumahdollisuudet kuin kyyti ruokakauppaankin. Ainoa huono puoli oli vuoteeni sijainti ns. olohuoneessa, mikä oli metsästä tultua hyvin rauhattoman tuntuinen paikka. No, huomenna pääsen takaisin metsään – vaeltamaan vesisateessa.